Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Eurokomisár pre zdravotníctvo Dalli rezignoval, zastúpi ho Slovák Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Eurokomisár pre zdravotníctvo a spotrebiteľskú politiku John Dalli rezignoval dnes v súvislosti s vyšetrovaním údajného pokusu o ovplyvnenie európskej legislatívy týkajúcej sa obchodu s tabakovými výrobkami.

Za jeho portfólio bude dočasne zodpovedný slovenský eurokomisár pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na stanovisko Európskej komisie (EK). Vyšetrovanie európskeho protikorupčného úradu OLAF zistilo, že maltský podnikateľ s prepojením na Dalliho, ktorý je občanom Malty, kontaktoval tabakovú spoločnosť Swedish Match so žiadosťou o finančnú odmenu za vyvíjanie snáh o ovplyvňovanie zákonov v oblasti tabakového biznisu.

Vyšetrovanie nasledovalo po sťažnosti, ktorú spoločnosť Swedish Match v máji podala EK. Návrhy zákonov mali ovplyvniť zákaz EÚ na vývoz švédskeho žuvacieho tabaku snus. Dalli "kategoricky odmieta tieto zistenia", píše sa v stanovisku EK. Výsledky zaslali ich na Maltu, kde súdy rozhodnú o ďalšom postupe.

"Medzi spoločnosťou a podnikateľom nedošlo k žiadnej transakcii," napísala v stanovisku EK a dodala, že Dalli rezignoval s okamžitou platnosťou, aby ochránil svoju reputáciu i dobré meno komisie.

Kým Malta nevymenuje do funkcie nového zástupcu, Dalliho bude dočasne zastupovať komisár pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič, ktorý je zároveň viceprezidentom Európskej komisie.

V súčasnosti má EK 27 komisárov, vrátane predsedu Josého Manuela Barrosa. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu