Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ žiada eurozónu, aby schválila bankový dohľad

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSLO, BERLÍN - Lídri Európskej únie pravdepodobne podporia návrh, aby sa Európska centrálna banka (ECB) stala dozorným orgánom nad bankami v eurozóne. Povedal to v pondelok prezident Rady Európy Herman van Rompuy.

Existuje politická vôľa na dohodu, detaily ktorej by sa doladili začiatkom budúceho roka, potvrdili ďalší predstavitelia EÚ, ktorí nechceli byť menovaní. Banková únia a úloha ECB v nej budú stredobodom diskusie na summite lídrov európskych štátov, ktorý sa začne vo štvrtok 13. decembra. "Vyzývam vlády, aby schválili základný rámec bankovej únie, ktorým je práve jednotný mechanizmus dohľadu," vyhlásil predseda komisie José Manuel Barroso s tým, že lídri EÚ si nemôžu dovoliť v tejto otázke zaháľať.

"Stále dúfam a som presvedčený, že riešenie právneho rámca nájdeme ešte pred Vianocami, pred koncom roka," povedal van Rompuy novinárom v Osle, kde v mene EÚ preberal Nobelovu cenu za mier. Slávnostného odovzdávania ocenenia sa zúčastnilo dvadsať hláv európskych štátov, pričom využili príležitosť pri obede prediskutovať ekonomickú krízu.

Jedným z hlavných odporcov návrhu, podľa ktorého by dozor nad bankami mal byť úlohou práve ECB, je Nemecko. Existujú pochybnosti, či centrálna banka dokáže naďalej zodpovedne viesť menovú politiku eurozóny, keď bude mať na starosti aj dohľad nad takmer 6 000 bankami, čo je veľmi dôkladná a časovo náročná práca, povedal minulý týždeň nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Pracovná skupina európskych ministrov financií ešte musí pracovať na vnútornej spolupráci, vyhlásila v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Nie som presvedčená, že sme v euroskupine už našli správny spôsob spolupráce, ale sme na dobrej ceste," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu