Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Viac peňazí pre armádu: Glváč chce investovať do vývoja a výzbroje

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Minister obrany SR Martin Glváč chce zefektívniť fungovanie rezortu obrany tak, aby v budúcom roku išlo do výzbroje, vývoja a ďalších inovácií v armáde viac peňazí.

Potvrdil to po dnešnom rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. "Aj napriek znižujúcemu rozpočtu, chceme procesy v rezorte nastaviť tak, aby sme sa vedeli priblížiť k 20-percentnej hranici (pozn. z celkového rozpočtu MO SR), ktorú Aliancia od členských štátov vyžaduje," uviedol.

Jedným z nástrojov ako zachovať v rozpočte čo najviac peňazí, je podľa šéfa rezortu obrany práve vzájomná spolupráca členských krajín. "Dnešné rokovanie iba potvrdilo naše kroky. Máme rozrobených niekoľko projektov s Českou a Poľskou republikou a niekoľkým ďalším víziám by sme mohli dať reálne kontúry počas dnešného rokovania V4," povedal minister.

Zároveň potvrdil, že znižovanie rozpočtu na obranu nie je iba problémom Slovenska, a preto boj s ekonomickou krízou v nadväznosti na financovanie armád bol jednou z hlavných tém dnešného rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli. Počas druhého rokovacieho dňa by mali ministri obrany hovoriť aj o Afganistane. V tejto súvislosti minister Glváč potvrdil, že sme spoľahlivým partnerom NATO, a preto v Kandaháre zostaneme tak dlho, ako to bude potrebné. "Toto sme deklarovali aj našim partnerom a v najbližších týždňoch budeme rokovať o SOTG (jednotky pre špeciálne operácie)," dodal šéf rezortu obrany.

Ministri obrany diskutovali aj o vývoji situácie na hraniciach Turecka a Sýrie, z ktorých vyplynulo, že intervencia koaličných vojsk NATO nie je momentálne otázkou dňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu