Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pomoc EÚ je nevyhnutná, myslí si väčšina Španielov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MADRID - Väčšina Španielov sa domnieva, že pomoc Európskej únie je nevyhnutná. Vyplýva to z prieskumu agentúry Metroscopia. Sedemdesiatdva percent respondentov si myslí, že Španielsko nakoniec dostane záchranný balík od EÚ.

Pred mesiacom si to pritom myslelo iba 62 % opýtaných. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 70 % Španielov sa domnieva, že ich krajina by si aj napriek ekonomickým problémom mala ponechať euro a iba 21 % respondentov je za návrat k bývalej mene. Podľa prieskumu 73 % opýtaných si myslí, že tamojší premiér Mariano Rajoy neodvádza dobrú prácu.

Španielsko sa v závere minulého roka opäť prepadlo do recesie a v súčasnosti uvažuje, že požiada o mimoriadny úverový program, ktorý by mu pomohol znížiť náklady na požičiavanie si na trhu a splniť ciele týkajúce sa rozpočtového deficitu. Španielsko sa už dohodlo na mimoriadnej pomoci pre jeho bankový sektor. Madrid tvrdí, že sa neponáhľa pri získavaní ďalšej pomoci, avšak bude tento týždeň diskutovať s ministrami financií eurozóny o podmienkach nového programu skupovania dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu