Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tlak na Španielsko, aby dalo najavo, či požiada ECB o pomoc, rastie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Tlak na Španielsko, aby sa jasne vyjadrilo, či plánuje požiadať Európsku centrálnu banku (ECB) o pomoc, sa dnes zvýšil, keď komisár Európskej únie pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia varoval pred rizikom pokračovania neistoty na trhu.

"Udržiavanie tejto neistoty vytvára riziko, že napätie na dlhových trhoch opätovne vzrastie," povedal Almunia, ktorého citovali španielske médiá. Ako dodal, napriek tomu, že za ostatný týždeň bola situácia na trhoch pokojná, kedykoľvek sa to môže zmeniť.

Podľa španielskeho denníka El País španielsky premiér Mariano Rajoy je pripravený požiadať ECB o intervenciu, teda aby nakúpila španielske dlhopisy s cieľom udržať náklady na obsluhu dlhu Španielska pod kontrolou. Zároveň však chce tento krok odkladať čo najdlhšie pre prípad, že by o pomoc nakoniec požiadať nemusel. S Rajoyovým postojom ale nesúhlasí španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos, ktorý preferuje čo najrýchlejšiu žiadosť o nákup dlhopisov zo strany ECB, dodal denník.

Španielsko medzičasom už požiadalo o pomoc eurozónu na rekapitalizáciu svojho bankového sektora. Eurozóna súhlasila s poskytnutím 100 miliárd eur, očakáva sa však, že španielskym bankám bude stačiť aj nižšia suma. Informovala o tom agentúra DPA.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu