Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kia chce do konca roka vyrobiť 5000 vozov

ŽILINA - Kórejská automobilka Kia začne so sériovou výrobou osobných automobilov v novom závode pri Žiline začiatkom decembra. Novinárom to dnes potvrdil viceprezident spoločnosti Kia Motors Slovakia Čang-kjun Han.

Zatiaľ automobilka preinvestovala asi 800 miliónov eur, celková čiastka dosiahne miliardu eur, dodal hovorca spoločnosti Dušan Dvořák. Do konca roka by podľa neho v závode malo pracovať 1600 až 1700 ľudí, časom sa tento počet zvýši na 3000 zamestnancov.

"Zatiaľ sme prijali 1600 ľudí. Približne 1500 z nich už pracuje, ďalší sa postupne zapájajú. Naďalej pokračuje nábor. Koncom roka by v závode mohlo pracovať okolo 1700 pracovníkov," dodal Dvořák, podľa ktorého momentálne finišuje skúšobná výroba.

V budúcom roku by v novom závode v Tepličke nad Váhom malo pracovať 2200 ľudí, cieľový stav 3000 zamestnancov by sa mal naplniť v roku 2009. Zatiaľ vraj prejavilo záujem o prácu v slovenskom závode kórejskej automobilky okolo 20.000 ľudí.

Vo fabrike sa bude časom ročne vyrábať okolo 300.000 automobilov, ešte do konca tohto roka by to malo byť 5000 vozov. Celkovo sa budú vyrábať tri modely. Prvým bude päťdverová verzia automobilu nižšej strednej triedy Kia cee´d, ktorý by mal na trhu konkurovať napríklad Škode Octavia alebo Opelu Astra. Toto auto je určené výhradne pre európsky trh, predávať sa začne na budúci mesiac. Slovenskí zákazníci si ho budú môcť zakúpiť podľa stupňa výbavy v cene od 429.700 korún po 739.700 Sk. Predajcovia plánujú v budúcom roku na Slovensku predať tisícku automobilov cee´d a celkovo 3000 áut značky Kia.

V roku 2007 pribudne aj športovo-úžitkové vozidlo Sportage ako i kombi a trojdverová verzia modelu cee´d. Časom sa bude vo fabrike vyrábať ešte jeden model, ktorý však zástupcovia firmy zatiaľ nepredstavili.

S výstavbou závodu pri Žiline sa začalo v roku 2004, na jar tohto roka sa spustila skúšobná prevádzka. Celková rozloha závodu je 223 hektárov, na ktorých stoja napríklad lisovňa, lakovňa, motoráreň, zvarovňa alebo montážna hala. Nechýba ani viac než trojkilometrová testovacia dráha.

Investíciu však sprevádzali aj niektoré problémy. Po komplikáciách s výkupom pozemkov pre samotný závod sa spoločnosť tento rok sťažovala, že predošlá vláda napriek prísľubu zamietla pomoc pre jej dodávateľov. Zástupcovia automobilky v uplynulých dňoch údajne vládny kabinet Roberta Fica požiadali o poskytnutie tejto štátnej pomoci. Nepodarí sa asi ani splniť záväzok, podľa ktorého by mala byť dokončená do decembra diaľnica medzi Bratislavou a Žilinou.

Kórejská automobilka má v súčasnosti v deviatich krajinách sveta 14 výrobných a montážnych závodov. Ročne vyrobí asi 1,3 milióna áut. Ročné výnosy dosahujú približne 16 miliárd dolárov, spoločnosť zamestnáva viac než 32.500 ľudí.

V apríli sa prevalil korupčný škandál, do ktorého sa zaplietli šéfovia kórejských automobiliek Hyundai Motor a Kia Motors. Dvořák však už vtedy povedal, že aféra neohrozí výrobu v novom závode pri Žiline.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu