Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán: Maďarsko prežije aj bez úveru od MMF

Viktor Orbán
Viktor Orbán

VIEDEŇ - Maďarsko dokáže získavať financie na trhu bez pomoci Medzinárodného menového fondu (MMF), hoci dohoda s MMF by znížila náklady Budapešti na požičiavanie si.

Pre rakúsky denník Die Presse to povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko, ktoré je v stredoeurópskom regióne najzadlženejšou krajinou, je už mesiace v spore s MMF a Európskou úniou o podmienkach pre začatie rokovaní o úvere v objeme niekoľkých miliárd eur.

Pre tento spor je krajina zraniteľná vzhľadom na zhoršujúcu sa európsku dlhovú krízu. Nezhody sa sústredili na zákon, ktorý podľa poskytovateľov núdzových úverov podkopáva nezávislosť centrálnej banky.

Orbán však v rozhovore pre Die Presse odmietol názor, že Maďarsko potrebuje zahraničnú pomoc. "Sme schopní štát financovať bez úverov od MMF, ale úroky z dlhopisov sú veľmi vysoké. Otázkou nie je to, či dokážeme štát financovať, otázkou je za akú cenu," citoval ho denník.

"Stále sme na finančnom trhu a nechceme z neho odísť," poznamenal premiér. Orbán ďalej uviedol, že verejné financie Maďarsko dokáže zvládnuť vysoké náklady na požičiavanie si v tomto roku a na budúci rok.

"Ak by sme však mali dohodu s MMF, úrokové miery by boli oveľa nižšie. Naozaj nepotrebujeme úvery, ale iba podnikáme preventívne opatrenia. Maďarsko nemá v úmysle žiť s peňazí MMF, ale mohlo by ich využiť ako rezervu v prípade najhorších scenárov vzhľadom na turbulencie na finančných trhoch, ktoré vyplývajú z problémov v Grécku, Španielsku, Taliansku a inde," povedal Orbán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu