Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Grécko odíde z eurozóny k 1. januáru 2013, tvrdí expert!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Michael Saunders, analytik Citibank, predpokladá, že Grécko opustí eurozónu k 1. januáru budúceho roka. Nová grécka mena podľa neho okamžite stratí 40 percent svojej hodnoty, čo bude mať značný dopad na eurozónu. Uviedol včera britský denník Daily Mail.

"Predpokladáme, že Grécko eurozónu opustí 1. januára 2013, ale zostane v EÚ a dostane pomoc v podobe pôžičiek, ktoré majú znížiť riziko nepokojov a zrútenie celej spoločnosti," uviedol Saunders.

V liste významným klientom banky, z ktorého denník Daily Mail citoval, Saunders napísal, že pravdepodobnosť, že Grécko opustí eurozónu počas 12 až 24 mesiacov je 50 až 75 percent. Sám dospel k záveru, že odchod nastane 1. januára budúceho roku.

Saunders vychádza z toho, že po predčasných voľbách, ktoré sú naplánované na 17. júna, sa nepodarí zostaviť vládu, ktorá by podporovala úsporné opatrenia. Práve ich zavádzaním je ale podmienené uvoľňovanie peňazí z druhej pôžičky, poskytnutej krajine zo strany EÚ a MMF.

Už v stredu nemecká Bundesbank uviedla, že by bolo možno lepšie nechať Grécko odísť z eurozóny, než jeho ochromenej ekonomike dávať ďalšie peniaze. V stredu večer zlyhal summit EÚ o boji s krízou, pretože Nemecko odmietlo vydať spoločné eurobondy, ktoré presadzuje Francúzsko aj Írsko a ďalšie krajiny postihnuté krízou.

Podľa niektorých správ je britská tlačiareň cenín De La Rue pripravená tlačiť drachmy. Objavili sa aj špekulácie, že už sú vytlačené.

Najciteľnejsie by odchod Grécka z eurozóny pocítilo Nemecko, ktoré mu doteraz ochotne požičiavalo. Podľa expertov Wall Street Journal by naopak samotnému Grécku odchod pomohol, pretože devalvácia by mohla viesť k oživeniu ekonomiky a rastu jeho konkurencieschopnosti na svetovom trhu. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu