Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uhliarik prirovnal vládny program k listu Ježiškovi

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) prirovnal Programové vyhlásenie vlády k listu Ježiškovi. Píše sa v ňom totiž podľa neho to, čo vláda chce, no nehovorí, ako to chce dosiahnuť.

"Dokument až na pár výnimiek je veľmi povrchný," konštatoval dnes v rozprave k vládnemu programu, v ktorom mu chýbajú stratégie a riešenia.
      
Uhliarik si myslí, že zdravotníctvo nie je pre vládu Smeru-SD prioritou. Dokazuje to podľa neho aj to, že sa mu kabinet vo svojom vládnom programe začína venovať až na 56. strane z vyše šesťdesiatich. Exminister zdravotníctva vyčíta dokumentu aj to, že skôr ako o riešeniach hovorí o tom, čo nechce. Uhliarik by prijal aspoň jedno konkrétne opatrenie, ktoré by sa dalo urobiť.
      
Exminister spochybňuje záväzok kontroly hospodárenia nemocníc. Poukázal tiež na to, že Smer-SD neraz hovoril o opätovnom zákaze zisku zdravotným poisťovniam a vo vládnom programe sa tomu nevenuje. "Možno je to tým, že pani ministerka Zvolenská prišla z poisťovne Dôvera, tak nechce siahať na zisk svojim chlebodarcom," zamyslel sa Uhliarik.
      
V súvislosti so ziskom poisťovní žiada od vlády, aby pokračovala v sprísňovaní podmienok, za akých si poisťovne môžu zisk vyplácať. Sľúbil, že ak s takými návrhmi neprídu, postará sa o ne on. Vyhlásil tiež, že bude pozorne monitorovať, koľko bude stáť e-health.
      
Ministerke Zuzane Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) želá Uhliarik veľa zdravia vo funkcii a radí jej, aby si dobre zvážila, čo povie a urobí. "Lebo naposledy, keď pán Valentovič priniesol analýzu o optimalizácii, musel vo funkcii skončiť," pripomenul Uhliarik.
      
Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár označil Uhliarikovo vystúpenie za prejav škodoradostného chlapca. "Očakával som, že vystúpite pokornejšie po tom, čo ste napáchali v zdravotníctve," adresoval exministrovi zdravotníctva. Vyčítal mu, že za jeho pôsobenia vo funkcii šéfa rezortu bol na Slovensku vyhlásený núdzový stav. Poslanci Smeru-SD zastávajú názor, že Uhliarik by mal nechať riešenia problémov v zdravotníctve na odborníkov, ako je Zvolenská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu