Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda preskúma spôsob privatizácie Slovenských elektrární

BRATISLAVA - Vláda preskúma spôsob privatizácie väčšinového balíka akcií Slovenských elektrární (SE), ktorý tento rok odkúpila talianska spoločnosť Enel, vrátane usporiadania majetkových vzťahov na vodnom diele Gabčíkovo.

Novinárom to dnes po rokovaní kabinetu povedal premiér Robert Fico. Dvojtretinový podiel v SE predala talianskemu investorovi bývala vláda Mikuláša Dzurindu. Ficov kabinet chce zároveň prehodnotiť záväzok nevyplácať dividendy hospodárenia elektrární až do roku 2010.

"Verejnosť by mala vedieť o tom, ako bývala vláda privatizovala," poznamenal Fico. Vláda preto zbavila mlčanlivosti štátnych úradníkov vo veciach, ktoré súvisia s predajom elektrární. Je to jedno z opatrení ako sa dostať k informáciám, dodal premiér. Spôsob privatizácie dominantného výrobcu elektriny na Slovensku bude preverovať medzirezortná komisia.

Ficovi sa nepáči tiež dividendová politika elektrární, ktoré do roku 2010 nebudú vyplácať dividendy. Ministerstvo hospodárstva má preto do týždňa predložiť informáciu o dividendovej politike podniku. "Ideme dať na stôl právnu analýzu, do akej miery je tento záväzok súčasťou zmluvnej základne o privatizácii, alebo je to niečo navyše, o čom sa môžeme s Enelom baviť," vyhlásil Fico. Podľa premiéra elekrárne v najbližších štyroch rokoch nahromadia čistý zisk 20 miliárd korún, z ktorých Slovensko neuvidí ani korunu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu