Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda tlačí na energetikov, padol návrh na spätné odkúpenie SE

BRATISLAVA - Vláda dnes pritvrdila v tlaku na zníženie cien energetických spoločností. Monopolom sa vraj kráti čas na vyjednávanie s vládou, ktorá je pripravená použiť všetky zákonné prostriedky na zníženie cien. Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka by vláda dokonca mohla odkúpiť späť väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach od talianskeho Enelu.

"My už upozorňujeme monopoly, že čas na vyjednávanie sa kráti," povedal Jahnátek. "Vláda dáva monopolom poslednú šancu," dodal. Monopoly by mali podľa neho "prijať také ceny, ktoré budú únosné kúpyschopnosti slovenských obyvateľov". So zástupcami energetických firiem má rokovať o cenách v piatok.

Jahnátek s premiérom Robertom Ficom odmietli špekulácie, že by ceny elektriny na budúci rok mohli stúpnuť až o pätinu. Vysoké ceny energií podľa ministra sťažia situáciu slovenských exportérov, ktorým tak stúpajú náklady na výrobu.

Pri nedávnom rokovaní so šéfom Enelu Fulviom Contim o cenotvorbe Slovenských elektrární vraj Jahnátek ponúkol spätné odkúpenie väčšinového podielu v SE od talianskej firmy. "Ja som ponúkol pánovi Contimu, že slovenská strana je pripravená kúpiť Slovenské elektrárne naspäť," povedal. Cena 31,3 miliardy korún, ktorú Enel na jar zaplatil za 66-percentný podiel v elektrárňach, podľa Jahnátka v skutočnosti zodpovedala jednému atómovému reaktoru.

Minister a premiér tiež upozornili na to, že ľudia sa vraj odpájajú od plynu a vracajú sa ku kúreniu fosílnymi palivami či drevom. Podľa Jahnátka to môže ohroziť slovenský záväzok na obmedzenie emisií v takzvanom Kjótskom protokole.

Ficova vláda už krátko po svojom nástupe pred mesiacom oznámila, že bude tlačiť energetické monopoly k nižším cenám. Presnú podobu opatrení, ktorými hrozila, však nezverejnila. Najviac sa diskutovalo o cenách benzínu. Jahnátek sa v tejto súvislosti stretol s vedením rafinérie Slovnaft, zatiaľ však neoznámil konkrétne výsledky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu