Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Majitelia podnikov v Brezne sa cítia ukrivdení, nechcú zatvárať skôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BREZNO – Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa mali skrátiť otváracie hodiny niektorých kaviarenských prevádzok či snack barov v Brezne počas piatkov a sobôt, vyvolali na dnešnom zasadnutí mestských poslancov ostrejšiu diskusiu.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Brezne však nakoniec svoje rozhodnutie odložilo až na budúce zasadnutie a tento bod z rokovania stiahlo.

Zmenu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Brezna si vyžiadali sťažnosti občanov. Týkali sa prevádzky, ktorá sídli v obytnom dome na breznianskom sídlisku Mazorníkovo. Najmä počas piatkov a sobôt, kedy je otvorená do skorých ranných hodín, tam dochádzalo k narušovaniu nočného pokoja a k výtržnostiam.

Zmenou VZN, ktorú odobrila komisia pre verejný poriadok pri MsZ, by sa však obmedzila prevádzková doba nielen v tejto prevádzke, ale rozšírením zóny o ďalšie ulice, by muselo skôr zatvárať aj ďalších osem podnikov v centre mesta. To sa nepáčilo miestnym podnikateľom a prišli na dnešné zasadnutie.

"Ja mám snack bar a ak budem musieť v piatok a sobotu zatvoriť o 01.30 h, tak prídem o tržby. Je to moje živobytie. V tieto dni mávame bežne otvorené aj do 05.00 h. Chodí dosť ľudí, my robíme aj bagety a každý si chce nadránom zahryznúť," povedal podnikateľ Radoslav Svetlík. V Brezne má štyri prevádzky a v nich zamestnáva deväť ľudí.

Návrh VZN označil za nespravodlivý a diskriminujúci. "Z deviatich prevádzok na troch uliciach by sa zmena VZN dotkla ôsmich. Diskotéka, ktorá je len o ulicu ďalej, by pokojne mohla mať otvorené až do rána. To je diskriminujúce," vysvetlil Svetlík.

Podľa neho, ak sa nadránom dejú výtržnosti, má to riešiť Mestská polícia (MsP) v Brezne. "Zabezpečovať poriadok na verejnom priestranstve má MsP, od toho je tu. Namiesto toho nás chodí šikanovať, že si máme robiť poriadok sami. My sme zodpovední po dvere našej prevádzky, vonku je to už vec MsP," dodal Svetlík.

Ako konštatoval viceprimátor Brezna Ján Račák, mesto musí nájsť s majiteľmi prevádzok kompromis. "Dohodli sme sa, že sa stretneme s dotknutými podnikateľmi, oni si povedia svoje podmienky a my svoje. Musíme nájsť kompromis, aby bol dodržaný verejný poriadok a aby aj podnikatelia neboli ukrivdení," reagoval Račák.

V súvislosti s kritikou MsP konštatoval: "Mestských policajtov máme strašne málo. Nemôžu byť všade. Na druhej strane, treba trochu pritlačiť na náčelníka MsP, aby ich viac kontroloval a reagoval na pripomienky občanov."

Ako doplnil primátor Brezna Jaroslav Demian, doteraz neeviduje žiadnu oficiálnu sťažnosť na MsP, ale pripomienky majiteľov chce s náčelníkom MsP detailne rozobrať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu