Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Invalidný dôchodok: Kto naň má nárok?

O nové posúdenie invalidity by ste mali  požiadať v Sociálnej poisťovni
O nové posúdenie invalidity by ste mali požiadať v Sociálnej poisťovni

Ste poberateľom invalidného dôchodku? Ak vám ho priznali v období od januára 2004 do júla tohto roku, a nie ste s jeho výškou spokojní, môžete Sociálnu poisťovňu požiadať o opätovné posúdenie dôchodku. Koľko peňazí môžete dostať a na koho sa posudzovanie nevzťahuje?

Začiatkom augusta nadobudla účinnosť novela zákona, ktorá novo určuje percentuálnu mieru poklesu zárobkovej činnosti podľa druhu zdravotného postihnutia.

Komu posúdia invaliditu
Poistenec, ktorému bola uznaná invalidita v období od 1. 1. 2004 do 31. 7. 2006 podľa zákona o sociálnom poistení, má možnosť požiadať o opätovné posúdenie zdravotného stavu. To znamená, že za tú istú chorobu, za ktorú vám bola priznaná miera poklesu napríklad 50 %, podľa nových kritérií môžete získať 55 % alebo aj viac. Priamo úmerne sa vám zvýši aj suma invalidného dôchodku. Môže oň požiadať aj ten, kto bol od 1. 1. 2004 uznaný za invalida a poberal invalidný dôchodok, ako aj ten, ktorý nebol uznaný za invalida (u ktorého miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť bola nižšia ako 41 %).

Koho nanovo neposúdia
Ak vám boli dôchodky priznané pred 1. 1. 2004, budete posúdení podľa kritérií, ktoré platili ešte pred 1. 1. 2004. O nové posúdenie zdravotného stavu však možno požiadať iba vtedy, ak už predchádzajúce konanie o priznanie invalidného dôchodku bolo právoplatne ukončené. Ak poistenec s rozhodnutím Sociálnej poisťovne nesúhlasil, odvolal sa a súdne konanie doposiaľ nebolo ukončené, o nové posúdenie bude môcť požiadať až po jeho ukončení a nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu