Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Muž na vozíku si zalietal

Peter Slivovský z parašutistického klubu oblieka Róbertovi Brziakovi (20) padák Zobraziť galériu (3)
Peter Slivovský z parašutistického klubu oblieka Róbertovi Brziakovi (20) padák

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Jeden z najšťastnejších dní vo svojom živote prežil v sobotu Róbert Brziak (20) zo Spišskej Novej Vsi. Z výšky štyritisíc metrov, kam ho dopravil vrtuľník Mi-8, mohol obdivovať krajinu pod Tatrami a sledovať, ako skáču parašutisti.

Osud sa so sympatickým Róbertom kruto zahral. V roku 2002, v čase, keď študoval na strojníckej priemyslovke, začal horšie vidieť a prestal cítiť dolné končatiny. Lekári mu diagnostikovali sklerózu multiplex. Odvtedy je odkázaný na invalidný vozík a každodennú pomoc svojich rodičov. „To, že raz bude letieť, bolo jeho veľké a dlhodobé prianie. Sme radi, že sa mu splnilo,“ povedal Róbertov otec Dušan (44).

Jeho syn sa letu neobával. „Nemám vôbec strach. Je to pre mňa niečo nové,“ konštatoval tesne pred nástupom do vrtuľníka Spišskonovovešťan. Do výšky štyritisíc metrov sa dostal aj vďaka pomoci Spišského klubu sklerózy multiplex (ŠKSM) a ľudí z parašutistického klubu v Spišskej Novej Vsi. „Teším sa, že je šťastný. Len sa trocha bojím, aby sa v zdraví dostal na zem,“ vyslovila obavy šéfka ŠKSM Slávka Faltinová (36) po tom, ako sa vrtuľník odlepil od zeme. Róbert však zvládol let na výbornú. Vybavený padákom si pohľad z výšky naplno vychutnal. „Bolo to v pohode. Vôbec som sa nebál. Aj by som si skočil,“ prezradil po pristátí na zem R. Brziak. Má však tak ako väčšina postihnutých ľudí ešte jeden veľký sen - aby bol zdravý.

SKLERÓZA MULTIPLEX
Je to chronické ochorenie, ktoré postihuje nervové puzdrá v mozgu a mieche. Prvé príznaky sa začínajú prejavovať medzi 20. a 40. rokom života. Vyššia pravdepodobnosť ochorenia je u žien. Medzi príznaky patrí nejasné videnie, únava, tŕpnutie alebo pichanie v končatinách, poruchy pamäti a koncentrácie, psychické problémy, hluchota, vracanie, závraty a ďalšie. Pacienti môžu oslepnúť alebo prestať ovládať končatiny. Čo chorobu spôsobuje, nie je zatiaľ známe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu