Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MO prispelo na doplnkové sporenie 12 miliónmi, Galko ich stopol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany prestalo od júna vyplácať príspevok profesionálnym vojakom na doplnkové dôchodkové sporenie.

„Na základe analýz sme dospeli k právnemu názoru, že vojakom príspevok zamestnávateľa nepatrí, lebo sú zo zákona vyňatí a pre účely doplnkového dôchodkového sporenia sa neberú ako zamestnanci,“ konštatoval minister obrany Ľubomír Galko. Ako dodal, na doplnkové dôchodkové sporenie neprispieva svojim príslušníkom žiaden iný silový rezort, teda doplatok zamestnávateľa na DDS nedostávajú ani policajti, hasiči, záchranári ani zbor justičnej a väzenskej stráže.

Pre posúdenie oprávnenosti vyplácania príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie si ministerstvo obrany vyžiadalo stanovisko ministerstva práce, ktoré má v gescii legislatívu v oblasti dôchodkového sporenia. Rezort práce sa podľa hovorcu ministerstva obrany Ivana Rudolfa vyjadril zamietavo k poskytovaniu príspevku na DDS profesionálnym vojakom vzhľadom na ustanovenia zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. „Vojaci, ktorí si doplnkovo sporia, môžu v zmluve pokračovať, iba s tým rozdielom, že im ministerstvo nebude priplácať druhú polovicu,“ vysvetlil Galko.

Príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové poistenie poskytovalo ministerstvo obrany od júna 2006. V poslednom roku ministerstvo prispievalo viac ako desiatim tisícom vojakov, ktorí majú podpísanú zmluvu s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou. Rezort za päť rokov prispievania profesionálnym vojakom na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil viac ako 12 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu