Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Galko chce pre ústavných činiteľov armádnu letku

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Ústavných činiteľov by mohli voziť v lietadlách vojaci, bolo by to lacnejšie, tvrdí minister obrany Ľubomír Galko.

„Je neefektívne, aby taký štát, ako je Slovensko, mal dve letky, sme posledná krajina v rámci NATO, sme posledná krajina východného bloku,“ konštatoval dnes po rokovaní vlády Galko. V súčasnosti letecky dopravuje ústavných činiteľov letka ministerstva vnútra, dopravná letka armády má na starosti prepravu vojakov a rezortných predstaviteľov. Minister Galko je zástancom jednej letky.

„Samozrejme, že letky ozbrojených síl, pretože mi dokážeme voziť ústavných činiteľov v kombinácii prenajímania si nejakých služieb tak, že to bude výhodné na všetky strany,“ tvrdí šéf rezortu obrany.

Galko vidí v spojení letiek aj šancu na kúpu dvoch, možno troch nových taktických lietadiel napríklad typ Spartan, ktoré už v minulosti rezort aj vysúťažil.

„My vynakladáme na nákup leteckých služieb pri preprave trebárs našich vojakov do misií 50 percent z ceny dvoch nových taktických lietadiel Spartan za rok – pri desaťročnej splátkovosti,“ argumentuje Galko. Dve lietadlá by sa podľa neho dali kúpiť asi za 100 miliónov eur, pričom ročne dávajú za nákup služieb leteckej dopravy päť miliónov eur.

Pritom pri kupovaní týchto služieb sú závislí na niekom inom, nie sú sebestační. Pripomenul, že prvá splátka býva pri kúpe lietadiel vyššia, ale v priemere porovnanie cien sedí.

Z týchto ekonomických dôvodov budú navrhovať zlúčenie letiek a nákup lietadiel. Ministri sa o možnostiach riešenia tejto dopravy rozprávali už dnes na rokovaní vlády. Podľa Galka sa dohodli, že rezorty obrany a vnútra pripravia do konca júla dve nezávislé analýzy.

„Vzhľadom na to, že oba rezorty môžu byť troška zaujaté,“ povedal Galko. Záverečnú „definitívnu“ analýzu potom urobí ministerstvo financií, podľa ktorej urobí vláda rozhodnutie. Analýza rezortu financií by mala byť hotová podľa Galka začiatkom septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu