Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Google otvoril svoju pobočku už aj na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Google prichádza aj na Slovensko, keď v Bratislave otvára svoje nové obchodné zastúpenie pre slovenský trh. Na jeho čele bude stáť country manažér Rasťo Kulich.

"Slovensko je jedna z veľmi mála krajín, ktoré s piatimi miliónmi obyvateľov majú priame Google zastúpenie," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Kulich. Cieľom Google Slovensko je podľa neho podporiť rozvoj elektronického obchodovania prostredníctvom vzdelávania a podpory v oblasti e-marketingu s dôrazom na exportérov, podnikateľov a malé a stredné podniky.

"Vidíme, že spotrebitelia záujem o online nakupovanie majú, v prvej fáze sa teda skôr zameriame na vzdelávanie firemného sektora, aby sme firmám pomohli vedieť sa prezentovať online a pripraviť sa na e-commerce. V ďalšej fáze chceme pomocou online nástrojov a e-marketingu prepojiť firmy s ich potenciálnymi zákazníkmi," vysvetlil Kulich. Google Slovensko preto ponúkol Slovenskému živnostenskému zväzu spoluprácu, v rámci ktorej by spoločnosť vzdelávala mikrofirmy na Slovensku práve v oblasti e-commerce.

Google Slovensko chce spoločnostiam sprostredkovať relevantné informácie o všetkých online nástrojoch a službách, ktoré môžu využiť pre rast svojho podnikania vrátane analytických nástrojov pre prieskum trhu a technológií alebo online reklamných služieb. "Faktom je, že internet je v súčasnosti najrýchlejšie rastúce médium a v niektorých rozvinutých krajinách Európy, ako napríklad Anglicko alebo Švédsko, sú už dnes investície do reklamy na internete väčšie ako do TV reklamy," uviedol Kulich. Podľa neho tento trend sa prirodzene dostáva aj na Slovensko, mení tunajší trh a vytvára nové príležitosti.

Podľa štúdie spoločnosti The Boston Consulting Group napriek kvalitnej internetovej infraštruktúre, keď má prístup na internet takmer 70 % slovenských domácností, a záujmu veľkej časti spotrebiteľov o online nakupovanie, je nákup na internete na Slovensku na veľmi nízkej úrovni. Problém je podľa Kulicha slabá ponuka zo strany firemného sektora, keď aj napriek tomu, že až 98 % slovenských spoločností je pripojených na internet, len 7 % z nich v súčasnosti predáva online. V segmente malých a stredných podnikov je tento podiel ešte menší, keď na internete obchodujú len 3 % z nich.

Spoločnosť Google Inc. vznikla v roku 1998 a dnes má popredné postavenie na všetkých hlavných globálnych trhoch. Centrála firmy sa nachádza v americkom Silicon Valley. Google je na Slovensku prítomný od roku 2004, kedy začal lokalizovať svoje služby do slovenčiny pre používateľov aj firmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu