Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Google nasníma slovenské mestá

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Americká internetová spoločnosť Google začne od pondelka snímať zo striech jazdiacich áut ulice Bratislavy a ďalších ôsmich slovenských miest. Panoramatické fotografie neskôr ponúkne na internete prostredníctvom mapovej služby Street View. Novinárom to dnes povedali zástupcovia firmy. Interaktívne náhľady chce Google v budúcnosti rozšíriť aj o ďalšie zaujímavé slovenské lokality.

"Obrázky sa budú zbierať niekoľko mesiacov, ich spracovanie potrvá ďalšie mesiace," priblížil produktový manažér Google Zurich Jaroslav Bengl. Samotné spustenie služby Street View na Slovensku plánuje spoločnosť od budúceho roka, v susednom Česku funguje od vlaňajšej jesene.

Autá s kamerami na streche budú v prvej fáze fotografovať okrem slovenskej metropoly aj ulice Košíc, Prešova, Žiliny, Banskej Bystrice, Trnavy, Trenčína, Popradu a Prievidze. Používatelia internetu sa tak budú môcť virtuálne preniesť na tieto miesta a napríklad si overiť, kde sa nachádzajú hotely, obchody, alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť.

Google bude zaznamenávať len verejne prístupné priestranstvá. Po zozbieraní obrázkov pomocou špeciálnej technológie rozmaže tváre ľudí a poznávacie značky áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať a chránilo sa ich súkromie. Na požiadanie tiež umožní dodatočné odstránenie obrázku alebo jeho časti.

Funkcia Street View umožňuje prehliadať si v mapách Google fotografie v 360 stupňovom pohľade. Zatiaľ je dostupná v 23 krajinách sveta, Google naposledy snímal Južnú Afriku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu