Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovak Telekom dostal pokutu 80 miliónov

BRATISLAVA - Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) dnes potvrdila pokutu 80 miliónov korún pre spoločnosť Slovak Telekom (ST) za zneužívanie dominantného postavenia. ČTK o tom informovala hovorkyňa úradu Alexandra Bernáthová.

ST podľa úradu stanovil neprimerané ceny pri výberovom konaní na prenájom svojich okruhov, ktoré potrebovala jedna z bánk na vybudovanie dátovej virtuálnej privátnej siete (VPS) pre svoj komunikačný systém.

"Rozhodnutie je právoplatné a nie je možné sa voči nemu odvolať," poznamenala Bernáthová. Pokutu ST uložil úrad ešte vlani v decembri, spoločnosť sa vtedy voči nej odvolala. Proti cenovým podmienkam súťaže z augusta 2004 sa na PMÚ sťažoval mobilný operátor Orange Slovensko.

Telekom, ktorého väčšinovým vlastníkom je Deutsche Telekom, podľa úradu pôsobil ako vlastník a prenajímateľ vedení a zároveň ako poskytovateľ služieb VPS koncovým zákazníkom. Takáto "vertikálne integrovaná spoločnosť" môže podľa úradu umelo stlačiť maržu tak, že konkurencia nemá šancu predložiť ponuku, ktorá by sa jej vyplatila.

V tomto prípade bol rozdiel medzi maloobchodnou cenou pre klienta a veľkoobchodnou cenou za prenájom okruhov pre konkurenciu tak nízky, že celkové náklady konkurencie by prevýšili cenu za poskytované služby.

VPS je uzatvorená počítačová sieť vytvorená pomocou rôznych šifrovacích zariadení, najmä internetu. Sieť umožňuje bezpečný zakódovaný prenos údajov medzi privátnymi sieťami cez verejnú sieť. To sa využíva napríklad pre prepojenie pobočiek bánk a poisťovní, ktoré môžu komunikovať s centrálou aj medzi sebou navzájom. K vytvoreniu siete je potrebný prístupový okruh do verejnej telekomunikačnej siete, ktorú prenajíma ST.

Slovak Telekom dostal od PMÚ už niekoľko pokút. Najvyššou bola sankcia 885 miliónov korún za údajné zneužívanie dominantného postavenia pri poskytovaní prístupu k miestnym vedeniam. Bratislavský krajský súd však vo februári rozhodol, že spoločnosť zatiaľ pokutu zaplatiť nemusí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu