Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ryanair bude možno lietať aj z Košíc či Popradu

BRATISLAVA - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair uvažuje vytvoriť nové letecké spojenia aj z iných slovenských letísk ako z Bratislavy. V súčasnosti lieta z hlavného mesta SR do Londýna, Dublinu, Frankfurtu a Milána, v hre je však aj košické a popradské letisko.

"Uvažujeme o týchto letiskách. Zatiaľ nemôžem povedať, kedy by sme mohli z týchto miest lietať, závisí to od rokovaní," povedal v utorok obchodný a marketingový riaditeľ Ryanairu pre strednú Európu Tomasz Kulakowski. Dodal však, že zimná sezóna je riskantná pre spustenie nových liniek. Ako potenciálne destinácie, do ktorých by mohol Ryanair lietať z letísk na východnom Slovensku, však Kulakowski označil napríklad Londýn či Dublin. Otázkou času je podľa neho aj rozšírenie liniek z bratislavského letiska, ktoré je pre Ryanair v rámci SR najdôležitejšie.

Od začiatku svojho pôsobenia na slovenskom trhu v októbri minulého roka cestovalo s írskym dopravcom podľa Kulakowskeho zhruba 300 tis. cestujúcich. "Najviac vyťažená je linka do Londýna, kde lietame dvakrát denne," skonštatoval Kulakowski. Podľa neho pritom vyťaženosť na danej linke, podobne ako na linke do Krakova, vytvárajú v súčasnosti vo veľkej miere mladí Angličania, ktorých cieľom je "zapíjanie slobody".

Ako ďalej konštatoval, slovenský trh má obrovský potenciál. "Šancu pre Slovensko predstavujú práve nízkonákladoví prepravcovia a charterové lety," skonštatoval. Zároveň uviedol, že v súčasnosti je ťažké komentovať možný budúci vývoj na bratislavskom letisku, vzhľadom na rozhodnutie vlády neprivatizovať ho. "Je veľa spoločností v Európe, ktoré majú záujem o bratislavské letisko, lebo má budúcnosť," zdôraznil Kulakowski s tým, že z ich pohľadu je súčasný manažment dobrý, keďže sa im podarilo dohodnúť na podmienkach prevádzkovania leteckých spojení.

Ako ďalej uviedol Kulakowski, Ryanair plánuje v najbližšom období otvoriť v Európe šesť až sedem nových leteckých spojení, nechcel však špecifikovať, o aké mestá by malo ísť. Začiatkom budúceho roka by však prepravca mal oznámiť nové destinácie napríklad do Bulharska či Rumunska. Vzniknúť by mali aj dve nové bázy prepravcu.

Letecká spoločnosť Ryanair lieta v súčasnosti na 371 linkách do 23 krajín zo 16 základní. Spoločnosť zamestnáva 3 700 ľudí a v budúcom finančnom roku očakáva 42 miliónov cestujúcich. V auguste tohto roka pritom prepravila viac ako 4 mil. osôb a v porovnaní s augustom 2005 sa ich počet zvýšil o 23 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu