Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Analytici vyzývajú prezidenta, aby v prípade Tvarošku konal

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Klub ekonomických analytikov (KEA) vyzýva prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, aby vo veci vymenovania viceguvernéra centrálnej banky začal konať. Ako sa uvádza v stanovisku klubu, dvojmesačné formálne neobsadenie postu viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) pre menovú politiku začína vyvolávať obavy.

"Zvládnutie prechodu na euro bude kľúčovou úlohou pre centrálnu banku v najbližších rokoch. Aj malé chyby v tomto procese by mohli mať výrazné dopady na rozkolísanie makroekonomického prostredia. Zaváhanie a zlá voľba by sa cez rozpad makroekonomického prostredia mohli ľahko prejaviť na životnej úrovni obyvateľstva," konštatuje sa v stanovisku KEA. Kancelária prezidenta pritom uviedla, že dôvodom, prečo sa prezident k nominácii súčasného štátneho tajomníka rezortu financií Vladimíra Tvarošku zatiaľ nevyjadril, je posudzovanie jeho odbornej spôsobilosti vyžadovanej na vykonávanie postu viceguvernéra centrálnej banky.

Ekonomickí analytici zároveň dodávajú, že oceňujú výrazné pokroky v kvalite procesu tvorby a v transparentnosti rozpočtov verejných financií a v personálnej reforme ministerstva, ktoré sa udiali od roku 2002 práve pod vedením kandidáta na post viceguvernéra Vladimíra Tvarošku. "Tieto zmeny dovolili, aby Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe vstúpila do kurzového režimu ERM II. Aj táto technická operácia, na ktorej sa pán Tvaroška osobne podieľal, bola vyhodnotená ako bezproblémová," konštatujú. Po prechode na euro budú podľa KEA hlbšie chápanie fiškálnej politiky a podpora reforiem pre centrálnu banku kľúčové. "Príprava Slovenska na euro a s tým súvisiaca inštitucionálna reforma NBS budú najväčšie výzvy pre nového viceguvernéra. Skúsenosti pána Tvarošku v týchto oblastiach budú preto veľmi cenné," dodáva KEA.

Vladimír Tvaroška tak podľa analytikov v svojej doterajšej praxi dokázal, že vie riadiť nielen ministerstvo, ale aj verejné financie. "Jeho medzinárodný kredit je veľkou devízou pre krajinu. Takých ľudí na Slovensku nie je veľa," konštatuje KEA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu