Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Zdravotníctvo: Pacienti najviac kritizujú stravu v nemocniciach

BRATISLAVA - V nemocniciach a kúpeľoch na Slovensku sú pacienti najviac spokojní so starostlivosťou a správaním lekárov a sestier, najviac výhrad majú voči kvalite ubytovania a kvalite poskytovanej stravy. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v období od 27. decembra 2005 do 15. februára 2006 uskutočnila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v spolupráci s Ústavom pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR.

VšZP pritom oslovila svojich náhodne vybraných poistencov, ktorí počas vlaňajška absolvovali liečbu v niektorej nemocnici alebo kúpeľnom zariadení. Na tlačovej besede o výsledkoch prieskumu informoval vedúci odboru analýz a prognóz VšZP Ján Šimo.

"Ukazuje sa, že pri poskytovaní stravy poistencom sú významné rezervy," skonštatoval Šimo. Ako ďalej uviedol, spokojnosť poistencov s ubytovaním a stravou je pritom v prípade kúpeľov vyššia ako pri nemocniciach. "Je však stále čo zlepšovať," povedal. Index spokojnosti poistencov so stravou v nemocniciach dosiahol 72,55, pri kúpeľoch išlo o 84,39. Index pritom mohol dosiahnuť hodnotu od 0 do 100, pričom hodnota 100 predstavuje najvyššiu spokojnosť. Kvalitu ubytovania na oddelení v nemocniciach ohodnotili respondenti priemerným indexom v hodnote 80,19, kvalite ubytovania v kúpeľoch zodpovedal index spokojnosti poistencov na úrovni 84,52.

Najlepšie poistenci VšZP ohodnotili poskytovanie zdravotnej starostlivosti a služby s tým súvisiace v Slovenskom ústave srdcovocievnych chorôb v Bratislave, v Onkologickom ústave Sv. Alžbety v Bratislave a v Nemocnici Ministerstva obrany SR gen. J. Paškana v Bratislave. Naopak, najmenej boli podľa výsledkov prieskumu spokojní pacienti v Neštátnom zdravotníckom zariadení M.V. Medicínske centrum s.r.o., Prešov, v nemocnici Medical-Care, s.r.o., Prešov a Nemocnici s poliklinikou v Želiezovciach. V prípade kúpeľov najlepšie hodnotenie poistencov získali Kúpele Dudince, a.s., Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s. a Kúpele Štós, a.s. Najmenšiu spokojnosť poistenci vyjadrili s pobytom v Bardejovských kúpeľoch, a.s., ako aj s pobytom v Slovenských liečebných kúpeľoch (SLK) Turčianske Teplice, a.s. a v SLK Rajecké Teplice, a.s.

VšZP odoslala náhodne vybraným poistencom vyše 20,9 tis. dotazníkov. Návratnosť týchto dotazníkov podľa vedúceho odboru analýz a prognóz VšZP dosiahla 41,13 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu