Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Štát prispeje mladým ľuďom na vysokorýchlostný internet

Patríte i vy k tým, ktorí potrebujú internet k práci či štúdiu, ale finančné možnosti vám nedovoľujú mať ho zavedený doma? Máme pre vás dobrú správu. Mladí ľudia budú môcť od apríla dostať od štátu podporu vo výške až 6 016 korún na zaplatenie dvojročného prístupu na vysokorýchlostný internet. Kto oň môže požiadať a čo treba urobiť?

Využívanie internetu je v krajinách Európskej únie samozrejmosťou. Najviac po sieti surfujú obyvatelia severských krajín ako Dáni, Fíni či Nóri. Na Slovensku ho využíva približne polovica jeho obyvateľov. Pravda je však taká, že väčšina z nich sa k jeho používaniu dostane v práci, škole, knižniciach alebo internetových kaviarniach. Od apríla však budú môcť mladí ľudia požiadať o príspevok na jeho zavedenie, dostať by ho malo približne 40 000 z nich.

Internet pre vzdelanie
K rozšíreniu vysokorýchlostného internetu má prispieť program Internet pre vzdelanie. Ide o pilotný projekt informatizácie spoločnosti, ktorá je jednou z priorít vládnej stratégie zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska - tzv. Minerva. Jeho cieľom je zvýšiť penetráciu vysokorýchlostného prístupu na internet a informačnú gramotnosť mladých ľudí formou štátneho príspevku.

Aké sú podmienky?
O príspevok od štátu majú právo požiadať fyzické osoby /nepodnikatelia/, ktorí sú vo veku od 15 do 25 rokov vrátane a majú na území Slovenska trvalý pobyt. Okrem toho nesmú mať na adrese trvalého bydliska pripojenie na internet s prenosovou rýchlosťou presahujúcou 512/128 kbit/s. Tí mladí ľudia, ktorí ešte nie sú plnoletí, teda nedosiahli vek 18 rokov, musia byť v prípade záujmu o príspevok zastúpení zákonným zástupcom. Keďže zámerom tvorcov projektu bolo rozširovať vysokorýchlostné pripojenie rovnomerne po celom území Slovenska, z každého územnosprávneho celku (VÚC) bude počet prijímateľov obmedzený na 5 000, celkovo teda šancu získať príspevok dostane 40 000 mladých ľudí. Zabráni sa tak tomu, aby väčšinu príspevkov poberali ľudia z rozvinutých regiónov.

Výška príspevku
Na projekt pôjde z ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií celkovo 240 miliónov korún. Na jedného žiadateľa, ktorý o príspevok na vysokorýchlostný internet požiada, bude vo forme štátnej podpory pridelených 6 016 korún. Tento príspevok sa skladá z dvoch častí. Prvou je jednorazový príspevok na vzdelanie, ktorého výška predstavuje 400 Sk a druhú časť tvorí mesačný príspevok v hodnote 234 Sk. O túto výšku sa zníži cena poskytovanej internetovej služby, ktorú bude študent využívať. Tento mesačný príspevok budú mladí ľudia, ktorým sa prizná, dostávať po dobu dvoch rokov.

Kedy o príspevok požiadať
Ak chcete o príspevok požiadať, musíte si počkať do apríla. Už teraz si však na internetovej stránke Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (www.telecom. gov.sk)môžete pozrieť zoznam providerov, ktorí sa do projektu zapojili a u ktorých si budete môcť uplatňovať príspevok na podporované služby. Koncom marca by na spomínanej internetovej stránke mali byť zobrazené informácie o prihlasovaní sa do projektu.

PRAVIDLÁ POSKYTNUTIA PRÍSPEVKU
- bude poskytnutý žiadateľovi v mieste trvalého bydliska
- žiadateľ si oň môže požiadať len na jednu službu pripojenia u providera spĺňajúceho podmienky projektu do konca roka 2006
- žiadateľ sa zaväzuje zotrvať v zmluvnom vzťahu s providerom 24 mesiacovteda 2 roky
- v prípade porušenia zmluvy je povinný vrátiť príspevky v plnom rozsahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu