Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

O tvorcoch

Nicole Kidman Zobraziť galériu (14)
Nicole Kidman

SYDNEY POLLACK (režisér a spoluproducent)

Jeho 19 filmov získalo 46 nominácií na Oscara®, vrátane troch pre Pollacka ako Najlepšieho režiséra a dva za Najlepší film. Jeho film „Spomienky na Afriku“ získal sedem Oscarov®, vrátane Najlepšej réžie a Najlepšieho filmu. Medzi jeho filmy patria: „Náhodné stretnutie“, „Sabrina“, „Firma“, „Spomienky na Afriku“, „Tootsie“, „Elektrický jazdec“, „Tri dni Kondora“ a iné.

Pollack získal cenu filmových kritikov za svoj film „Tootsie“ v roku 1982 a Cenu Donatellovho Davida za film „Tri dni Kondora“. Z ďalších ocenení: dvakrát získal Zlatý Glóbus®, ako najlepší režisér, cenu National Society of Film Critics´ Award, cenu NATO, ako režisér roku, ďalej ceny z festivalov v Bruseli, Belehrade, San Sebastiane, Moskve. Americký filmový inštitút zvolil Pollackov film „Tootsie“ ako druhú najlepšiu komédiu všetkých čias a filmy „Takí sme boli“ a „Spomienky na Afriku“ boli zaradené medzi stovku najlepších romantických filmov všetkých čias.

Ako herec sa Sydney objavil napr. vo filme Woodyho Allena „Manželia a manželky“, „Hráč“, „Smrť jej pristane“, „Eyes Wide Shut“, „Changing Lanes“. V roku 1985 založil produkčnú spoločnosť Mirage Productions, v ktorej vzniklo množstvo pozoruhodných filmov. Je tiež spoluzakladateľom Filmového inštitútu Sundance a členom rady významných organizácií spojených s filmom.

CHARLES RANDOLPH (scenárista)

Debutoval ako autor scenára k filmu režiséra Alana Parkera „Život Davida Galea“ s Kevinom Spaceym, Kate Winsletovou a Laurou Linneyovou. Osem rokom pôsobil ako profesor filozofie vo Viedni a momentálne žije v Los Angeles.

SCOTT FRANK (scenárista)

Vyštudoval na Californskej univerzite v Santa Barbare. Medzi jeho scenáre patrí „Out of Sight“, ktorý bol nominovaný na Oscara®, ako najlepší adaptovaný scenár. Napísal scenáre napr. k filmom „Minority Report“, „Dead Again“, „Little Man Tate“ a „Chyťte ho!“

STEVEN ZAILLIAN (scenárista)

Získal Oscara® za scenár k Spielbergovmu filmu „Schindlerov zoznam“. Medzi jeho ďalšie filmy patria: „Dravec a feťák“, „Čas prebudenia“, za ktorý získal prvú nomináciu na Oscara®, „Gangy v New Yorku“ – jeho tretia Oscarová® nominácia. Niektoré zo svojich scenárov tiež režíroval. Napísal scenár ku filmu „Hannibal“, pre režiséra Ridleyho Scotta a je tiež autorom scenára k filmu „Čierny jastrab zostrelený“.

DARIUS KHONDJI, A.S.C., A.F.C. (kameraman)

Vyštudoval na New York University Film School a International Center of Photography. Spolupracoval s režisérmi ako je David Fincher, Jean-Baptiste Mondino, Chris Cunningham, Lars von Trier a Wiliam Klein. Za kameru k filmu Alana Parkera „Evita“ bol ako najlepší kameraman nominovaný na Oscara®, získal cenu BAFTA a množstvo ďalších ocenení. S Woodym Allenom natočil film „Čokoľvek“, s Davidom Fincherom film „Úkryt“ a „Sedem“, s Dannym Boylom film „Pláž“, s Romanom Polanskim film „Deviata brána“, s Bernardom Bertoluccim „Nežnú krásu“ a nedávno uvedený film režiséra Richarda Loncrainea „Wimbledon“.

JAMES NEWTON HOWARD (hudobný skladateľ)

Je jedným z najvšestrannejších hollywoodskych autorov filmovej hudby. Pracoval na viac ako 90 filmoch. Získal 6 nominácií na Oscara®, 2 na Zlatý Glóbus® a jednu nomináciu na cenu Grammy. Pracoval napr. na filmoch: „Šiesty zmysel“, „Znamenia“, „Utečenec“, „Pretty Woman“, „Pán prílivu“, „Prvotný strach“, „Diablov advokát“, „Osada“ – za ktorú získal svoju šiestu nomináciu na Oscara®, „Collateral“ a mnoho ďalších.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu