Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

O hercoch

Nicole Kidman Zobraziť galériu (15)
Nicole Kidman

NICOLE KIDMANová (Silvia Broomová)

V záujme publika sa prvýkrát ocitla svojím výkonom v psychothrilleri „Úplné bezvetrie/Dead Calm“ roku 1988. Od tej doby jej popularita stúpala. Za výkon vo filme „Hodiny/The Hours“, režiséra Stephena Daldryho, v ktorom si zahrala Virginiu Woolfovú získala v roku 2003 Oscara® ako Najlepšia herečka. Rovnako bola ocenená Zlatým Glóbusom® ako Najlepšia herečka v dráme a cenou BAFTA. Na Berlínskom filmovom festivale získala Strieborného medveďa spolu s ďalšími dvomi predstaviteľkami tohto filmu, Meryl Streepovou a Julianne Mooreovou – čo sa ešte nikdy v histórii festivalu nestalo. V roku 2004 hrala v experimentálnom filme Larsa von Triera „Dogville“, ďalej v psychothrilleri „Birth“, čo jej prinieslo jej siedmu nomináciu na Zlatý Glóbus®.

V septembri 2003 získala nomináciu na Zlatý Glóbus® ako Najlepšia herečka v dráme od združenia filmových kritikov za hlavnú úlohu vo filme „Návrat do Could Mountain“. V roku 2002 ju preslávil hudobný film Baza Luhrmana „Moulin Rouge“ a psychothriller španielskeho režiséra Alejandra Amenábara „Tí druhí / The Others“. Ďalej sme ju mohli vidieť vo filmoch: „Stepfordské paničky“, „Zomrieť pre“, „Eyes Wide Shut“, „Portrét dámy“, „Navždy a ďaleko“, „Batman navždy“ a v iných.

Narodila sa na Havaii a vyrástla v Austrálii. Študovala balet a už v štrnástich rokoch debutovala v austrálskom filme „Bush Christmas“. Miniseriál „Vietnam“ z nej cez noc urobil hviezdu. Mala práve 17 rokov, keď bola austrálskym publikom a Austrálskym filmovým inštitútom zvolená Hviezdou roku. v novembri 2003 jej bola udelená výročná cena American Cinematheque Award – a je v osemnásťročnej histórii len druhou herečkou, ktorá túto cenu získala. V blízkej budúcnosti sa Nicole objaví vo filme autorky a režisérky Nory Ephronovej „Bewitched“.

SEAN PENN (agent Tobin Keller)

Je americkou filmovou hviezdou už dve desaťročia. Štyrikrát bol nominovaný na Oscara® za filmy „Mŕtvy muž prichádza“, Sweet and Lowdown“, „Volám sa Sam“ a celkom nedávno získal Oscara® za svoj výkon vo filme režiséra Clinta Eastwooda „Mystic River“, za ktorý získal aj Zlatý Glóbus®. Vo filme debutoval v roku 1981 filmom „Taps“. Ďalej sme ho mohli vidieť vo filmoch: „Zlaté časy na Ridgemonte“, „Dravec a feťák“, „Tvárou tvár smrti“, „Obete vojny“, „Nie sme žiadny anjeli“, „Stav milosti“, „Carlitova cesta“, „U-Turn“, „Tenká červená čiara“, „V koži Johna Malkovicha“ a v iných.

Jeho režijným debutom bol v roku 1991 film „Vyvrheľ, ďalej natočil film „Križovatka smrti“, „Prísaha“ s Jackom Nicholsonom a podieľal sa tiež na filme 11´09´01, v ktorom sa 11 prestížnych režisérov vracia svojimi príspevkami k tragickým udalostiam útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Ďalším filmom Seana Penna bude film Stevena Zaillana „All the King´s Men“, kde bude jeho hereckým partnerom Jude Law.

OBSADENIE ĎALŠÍCH ÚLOH

Popri Seanovi Pennovi a Nicole Kidmanovej si vo filme zahrali aj významní medzinárodní herci. je to predovšetkým Catherine Keenerová (nominovaná na Oscara® za úlohu Maxine vo filme „V koži Johna Malkovicha“), ktorá predstavuje partnerku Tobina Kellera, federálnu agentku Dot Woodsovú – v živote už „všetko videla“ a je dosť unavená, ale disponuje zmyslom pre humor, je si vedomá svojho postavenia a rovnako dobre ovláda svoju zbraň. Z ďalších vedľajších postáv je tu francúzsko-izraelský herec Yvan Attal, ktorý hrá Silviinho tajomného afrického priateľa, fotografa Philippa. Ďalším predstaviteľom je dánsky herec Jasper Christensen, ktorý si zahral šéfa matobskej ochrany Nilsa Luda.

A konečne významnú postavu zlého diktátora štátu Matoba, prezidenta Edmunda Zuwanieho, ktorého život je ohrozený, aj keď on sám by vlastne mal čeliť obžalobe z genocídy si zahral Briton Earl Cameron. Je to pôvodne britský herec, ktorý sa tiež objavil v bondovke „Thunderball“. Neskôr sa ale odsťahoval na Šalamúnove ostrovy a vo filme sa neobjavil dlhé desaťročia. Príjemne ho prekvapilo, keď dostal ponuku na úlohu vo filme Sydneyho Pollacka. Cítil sa tým veľmi poctený. O svojej úlohe hovorí: „Zuwanie nezačínal ako vrah. Kedysi bojoval za svoju krajinu, v očiach ľudí bol hrdina. Moc ho ale natoľko skorumpovala, že ako každý diktátor už bojoval len za jedno: za každú cenu sa udržať pri moci. A k tomu viedla jediná cesta, prostredníctvom vrážd tisícok ľudí.“ Sydney Pollack sa rozhodol, že si vo filme tiež zahrá a obsadil sa do malej úlohy šéfa bezpečnostnej služby, ktorá ma na starosti ochranu zahraničných osobností Chief Petigrewa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu