Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

LION - Dlhá cesta domov

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Forum Film)

Film LION, ktorý získal 6 nominácií na Oscara (vrátane kategórie Najlepší film), prichádza do slovenských kín už 16. februára. Nenechajte si ujsť dojímavý príbeh malého indického chlapca, nakrútený podľa skutočných udalostí.

Päťročný Saroo sa stratí vo vlaku, ktorý ho odvezie tisíce kilometrov od jeho domova a rodiny. Ocitne sa v uliciach Kalkaty, kde sa musí naučiť sám a opustený prežiť. Po strastiplnej a nebezpečnej ceste, putovaní po rôznych hrozných útulkoch a sirotincoch, sa naňho napokon usmeje šťastie a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. Saroo v novej rodine nájde lásku a bezpečie. Aby nezranil city svojich adoptívnych rodičov,  potláča v sebe minulosť, aj túžbu po stretnutí so svojou stratenou matkou a bratom. Náhodné stretnutie s indickými kolegami v ňom však po 25 rokoch opäť prebudí spomienky a on sa rozhodne nájsť svojich príbuzných. Vyzbrojený len hŕstkou nejasných spomienok, neochvejným odhodlaním a revolučnou technológiou Google Earth, sa vydáva na dlhú cestu za svojou stratenou rodinou v ďalekej Indii.

Je to jeden z tých príbehov, ktoré dojmú každého človeka. Keď ho počúvate, cítite mrazenie v kostiach. Dotýka sa vašej podstaty ako ľudskej bytosti, potreby nájsť domov a pochopiť, kto vlastne ste,” hovorí producent Emile Sherman. „Je to film o rodine, o tých pevných putách, ktoré sa nikdy nepretrhnú, a ktoré tvoria základ našich životov.“

Producentka Angie Fielderová dopĺňa: “Saroov príbeh sa nedá vylepšiť – je úplne dokonalý. Má v sebe všetko, čo robí filmy nezabudnuteľnými – dobrodružstvo i nebezpečenstvo, cestovanie medzi kontinentmi  i naprieč rôznymi časovými obdobiami.  Je nesmierne emotívny a dobre sa končí. Po rokoch strávených ďaleko za hranicami rodnej krajiny, bez svojej biologickej rodiny a po rokoch úporného hľadania, ktoré pripomína tú povestnú ihlu v kope sena, sa mu podarí nájsť cestu domov.”

Adoptívnu austrálsku mamu malého chlapca si zahrala Nicole Kidman, držiteľka Oscara aj Zlatého Glóbusu. Režisér Garth Davis spomína: “ Nicole si prečítala scenár a následne sme sa stretli v New Yorku. Striedavo sme rozprávali a plakali...vedela o svojej postave aj o skutočnej Sue všetko. Veľmi rád som s ňou pracoval a pohyboval sa v jej blízkosti. Je dokonalá profesionálka, vždy pripravená. Vždy mi kládla inteligentné otázky a tvrdo pracovala. Jej metódy prípravy boli niekedy neštandardné, ale potom prišla na pľac a bola očarujúca. Dokonca sa milo prihovárala zvedavým susedom, čo nakúkali cez plot....jednoducho úžasná.”

Prvých 6 týždňov sa nakrúcalo v indickej Kalkate a bolo to mimoriadne fyzicky náročné. Herci aj celý štáb bojovali s preplnenými ulicami a znečisteným ovzduším v meste a prachom a horúčavou mimo neho. Celý projekt bol nesmierne ambiciózny – nakrúcanie na preplnenej hlavnej stanici v Kalkate, na moste, ktorý spája východnú a západnú časť mesta, či na nábreží rieky Hugli (prítok Gangy), kde musela produkcia presúvať hercov aj všetky technické zariadenia v predvečer veľkého sviatku cez uzučké a prepchaté uličky kvetinového trhu.

Emile Sherman dúfa v silný odkaz, ktorí si ľudia odnesú z kina: “Diváci majú možnosť spoznať život adoptovaných detí. Verím, že viac západných krajín si uvedomí význam a výhody adopcií. Na svete je toľko detí, ktoré nikdy nepoznali milujúcu rodinu, a na druhej strane množstvo rodičov, ktorí túžia po dieťati. Tak prečo tieto dve strany nespojiť?

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu