Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľké finále Hier o život je už aj v slovenských kinách

Forum Film Zobraziť galériu (7)
Forum Film (Zdroj: Forum film)

V stredu sa v bratislavskom Cinema City konala všetkými fanúšikmi očakávaná premiéra poslednej časti Hier o život – Drozdajka 2.časť. Dozvedieť sa ako to všetko dopadne a vychutnať si 3D verziu prišlo i množstvo známych tvárí.

Drozdajka 2. časť ukáže divákom ako sa celá metropola mení epickým spôsobom na skutočnú Arénu vo chvíli, keď Snow zaútočí na Katniss a Jednotku 451.

O výsledky hovorí Jennifer Lawrence: „Scény a kulisy sú absolútne šialené. Obrazový zážitok z tohto filmu je naozaj neuveriteľný. "

Ústredným motívom posledného filmu je návrat Katniss do ulíc Sídla, čo mu dodáva silný emocionálny náboj. Scény zo Sídla  sú ako stvorené pre veľké plátna slovenských kín.

Keďže mal Kapitol vyzerať úplne inak, režisérovi Francisovi Lawrencovi bolo jasné, že sa po lokáciách budú musieť poobzerať mimo Atlanty.  Pre tento film si  zvolili Francúzsko a Nemecko, ktoré im poskytli dostatok miest, na ktoré v sebe nesú historické a zároveň futuristické prvky. Konkrétne padla voľba na Berlín a Paríž, ktoré podľa režiséra skvelo zapadli do deja. Nakrúcanie v Európe umožnilo štábu dodať finálnej kapitole presne ten správny veľkolepý rozmer.

Len kúsok od Paríža, v blízkosti Versailles, bol postavený základný tábor produkcie. Nádherné aristokratické sídlo  z roku 1903 Chateau de Voisins sa stalo sídlom prezidenta Snowa a zároveň poslúžilo ako kulisa pre ďalšie kľúčové scény, okrem iného pre scénu stretnutia bývalých víťazov Hier.

Prezidentova kancelária bola navrhnutá v strohom kamennom a chladnom štýle mauzólea, ktoré má evokovať moc a silu diktatúry jedného muža. Cez celú miestnosť sa tiahne 135 metrov dlhý koberec utkaný v Číne, na ktorom je zobrazené Sídlo a na jeho konci stojí  obrovský stôl.

Scéna, v ktorej Katniss, Peeta, Gale a Jednotka 451 čelia obrovskej prílivovej lepkavej vlne, ktorú na nich vypustil prezident Snow, aby ich zastavil, sa točila na "l'Espace Abraxas“. Masívne kamenné budovy, obklopené stĺpmi, námestiami a víťaznými oblúkmi, ktoré pripomínajú architektúru starovekého Grécka a zároveň istým spôsobom odkazujú na dokonalé plánovanie miest budúcnosti, sa dokonale hodili pre tento účel.

V Nemecku si filmový štáb vybral priestory opustenej továrne v Rudersdorfe, ktorá poslúžila ako pozadie pri útoku Katniss a Gala na vznášadlo Kapitolu. V Berlíne sa opäť točilo na letisku Tempelhof, jednom z najstarších fungujúcich letísk na svete, ktoré počas 2. svetovej vojny slúžilo ako nacistická základňa. V druhej časti Drozdajky ho tvorcovia využili ako tábor rebelov v 2. obvode, riadiace centrum veliteľa Lyma a vlakovú stanicu.

Z Tempelhofu sa výroba presťahovala do opusteného ruského vojenského zariadenia v Krampnitzi, ktorý predtým patril do východného Berlína. Toto miesto sa premenilo na zbombardovanú budovu Kapitolu, v ktorej ú Katniss a jej hviezdna jednotka objavení. Keď bola produkcia na prvej obhliadke, tak celý priestor prerastala tráva a rôzne rastliny. Bol opustený dlhé desaťročia a na záberoch to vyzeralo, akoby by budovy vyrastali z pralesa. Štáb si okamžite miesto zarezervoval, aby mohol začať proces transformácie na ulice zničeného mesta.

Najväčšou výzvou pre produkciu však bola sieť tmavých tunelov, plných vody, v ktorých Jednotka 451 musí čeliť útoku jašteričích mutantov, ktorí dokážu zabíjať jediným uhryznutím. Tieto nebezpečné stvorenia sú v knihe popísané ako mix jašterice, človeka a kto vie čoho ešte. Vo filme sa v tomto prípade mohol realizovať tím špeciálnych efektov a animátori CGI. Výsledná scéna je výsledkom spoločných sedení režiséra, tímu špeciálnych efektov, kaskadérov a vedúceho výroby. Začalo sa v širokých tuneloch, ale Francis Lawrence nebol spokojný a chcel ich užšie. „Takže sme všetky stropy znížili na meter a pol. Vyzeralo to úžasne, ale týmto by som sa chcel všetkým členom štábu a hercom ospravedlniť za všetky narazené hlavy,“ smeje sa vedúci výroby.

Útok na Sídlo a prezidenta Snowa sa odohráva na skutočnom obrovskom bojisku, ktoré ďaleko presahujú všetky dômyselne navrhnuté, ale predsa len umelo vytvorené prekážky v Aréne v predchádzajúcich filmoch. Tu je všetko zasadené v reálnom prostredí, všetky akčné scény sú intenzívnejšie a na hercov boli kladené podstatne vyššie nároky.

Našťastie sa Jennifer Lawrence za ten dlhý čas od nakrúcania prvého filmu absolútne zdokonalila v starobylom umení boja s lukmi a šípmi, ktoré sú pre Katniss nevyhnutnou súčasťou jej výzbroje. Postava Katniss sa stala súčasťou Jennifer, takže aj tréningový proces sa do istej miery stalpre ňu osobným osobným. Herečka presne vedela, čo sa od nej očakáva a keď jej kaskadéri navrhli čokoľvek, bola pripravená do toho ísť.

Okrem Jennifer Lawrence dostal väčšiu príležitosť predviesť svoje schopnosti akčnej hviezdy aj Liam Hemsworth.  On sám sa venuje kickboxu a trénuje aj vo svojom voľnom čase, takže s jeho fyzickou prípravou nebol nijaký problém, čo sa ukázalo už na prvom tréningu.

Snáď najviac ambicióznou akčnou scénou celej série je súboj s jašteričími mutantami, ktorí sú vybavení ostrými zubami a pazúrmi a vedia sa neuveriteľne rýchlo pohybovať. Táto scéna sa odohráva v klaustrofobických priestoroch úzkych kanálov, čo ju robilo ešte komplikovanejšou, a preto si vyžadovala dlhodobú prípravu. Pre štáb, hercov a dokonca aj techniku to boli nesmierne náročné dni na pľaci – všade bolo plno vody a neustále tam niečo horelo. „Ale je to scéna, na ktorú som patrične hrdý. Je naozaj úžasná,“ hovorí režisér Francis Lawrence.

"Kanalizačné tunely boli náročné pre každého, celé deň sme boli v zime a vlhku," hovorí Josh Hutcherson.. "Ale výsledok stojí za to – je to jedna z najlepších scén Hier o život."

Napriek vysokej hladine adrenalínu a napätia si však režisér myslí, že v divákoch najdlhšie pretrvajú emócie vyvolané záverečnými momentami – nielen tohto filmu, ale celej série.  

"Jedna z vecí, z  ktorých som najviac nadšený, je záverečná scéna filmu," hovorí Francis Lawrence. "Na pľaci sa všetkých zmocnili intenzívny pocit – pocit, že všetky postavy v priebehu deja všetkých 4 filmov sa vyvíjali do tohto jedinečného okamihu. Dúfam, že diváci budú s nimi zdieľať tento pocit, že história sa dotkne budúcnosti.  Všetko, čo Katniss zažila, smerovalo k tomu, aby sme na konci mohli nazrieť do jej vnútorného sveta. "

Koniec zostáva verný knižnej predlohe Suzanne Collinsovej, ktorá koniec napísala ako nový začiatok.. Ako sa cesta dostala na svoj koniec, jedným z najväčších uspokojení pre producentku Ninu Jacobson bolo to, že dodržali svoj sľub sledovať spisovateľkinu víziu.

"Mám taký hlboký rešpekt pred Suzanne, milujem jej knihy a chápem, ako ich berú fanúšikovia. Takže sme si hneď na začiatku dali záväzok, že transformáciu príbehu z knihy na plátno urobíme čo najlepšie. Nikdy by som si neodpustila, ak by sme to pokazili. Bola to naša povinnosť voči ľuďom a bol to neuveriteľný zážitok. Dúfam, že ešte dlho sa bude hovoriť o všetkých dôležitých veciach, o ktorých tento príbeh rozpráva:  ľudskej spoločnosti, nákladoch na vojnu, vykorisťovaní, tragédiách pre zábavu a nebezpečenstve straty osobnosti v časoch tyranie. Je to večný príbeh. "

Prídite si Hry o život – Drozdajka 2. časť vychutnať i vy na plátna slovenských kín.

- reklamná správa -

Viac o téme: Forum Film
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu