Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KÓD ENIGMY: Neuveriteľný príbeh muža, ktorý zmenil dejiny ľudstva

KÓD ENIGMY Zobraziť galériu (6)
KÓD ENIGMY (Zdroj: Forum film)

KÓD ENIGMY v réžii talentovaného Nóra Mortena Tylduma je strhujúcim skutočným príbehom komplikovaného génia, v ktorom si okrem charizmatického Benedicta Cumberbatcha v hlavnej úlohe zahrali aj ďalšie uznávané herecké esá: Keira Knightley, Charles Dance, Mark Strong, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech či Matthew Beard.

V zime 1952 bola do domu matematika, kryptoanalytika a vojnového hrdinu Alana Turinga (Benedict Cumberbatch) vyslaná policajná hliadka, aby preverila nahlásené vlámanie. Vyšetrovanie však skončilo zatknutím a obvinením majiteľa domu z "hrubej obscénnosti“. Úradníci netušili, že sa práve dopustili obrovskej nespravodlivosti na priekopníkovi modernej výpočtovej techniky, ktorý sa vyznamenal počas 2. svetovej vojny. Skupina najlepších britských mozgov tej doby pod jeho vedením dosiahla neuveriteľný úspech – podarilo sa im prelomiť kód Enigmy, nemeckého šifrovacieho stroja, ktorý bol dovtedy považovaný za neporaziteľný. Prispeli tak významnou mierou k ukončeniu vojny a pomohli zachrániť tisícky životov.

O neuveriteľnom, a napriek tomu skutočnom príbehu Alana Turinga sa americkí producenti dozvedeli na konci roku 2009, keď v správach zachytili reportáž o prejave britského premiéra Gordona Browna. Ten sa v mene britskej vlády ospravedlnil Alanovi Turingovi za všetky spôsobené príkoria. Začali pátrať po detailoch a výsledkom bol scenár, ktorý sa v Hollywoode objavil v decembri 2011 a čoskoro sa ocitol na prvom mieste legendárnej Čiernej listiny – zozname najsľubnejších dovtedy nerealizovaných filmových scenárov.

Netrvalo dlho a padla prvá filmová klapka. Príbeh Alana Turinga zanechal hlboký dojem a nezmazateľnú stopu na všetkých členoch štábu.  Za všetkých zhrnul svoje pocity scenárista Graham Moore: „Príbeh Alana Turinga má tragický koniec, ale chceli sme, aby náš film bol jeho oslavou, oslavou jeho života a práce. Dúfam, že túto rozporuplnú  a komplikovanú osobnosť priblížime divákom tak, aby získali jasný obraz o tom, akou úžasnou ľudskou bytosťou Alan Turing bol. A pochopili, prečo predbehol svoju dobu."

KÓD ENIGMY sa v slovenských kinách bude premietať od 29. januára.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu