Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

( ) ZABUDNITE NA LÁSKU

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ASFK)

Azda najočakávanejšia novinka jednej z najväčších súčasných režisérskych osobností – enfant terrible svetového filmu – Larsa Von Triera NYMF()MANKA vzbudzovala zvedavosť už dlho pred ohlásenou svetovou premiérou pre svoj avizovaný otvorený prístup k sexualite. Lars von Trier (Prelomiť vlny, Tanečnica v tme, Melancholia, Antikrist, atď.) opäť posúva umelecké a filmové hranice.

Svetová premiéra jeho nového dvojdielneho filmu, v ktorom sa objavia také herecké osobnosti ako Charlotte Gainsbourg Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Willem Dafoe, Jamie Bell, Christian Slater, Udo Kier či Uma Thurman sa konala 25. decembra 2013. Slovenskí diváci ju uvidia v rekordne krátkom  čase po medzinárodnom uvedení, už 9. Januára 2014.

V neskorý zimný večer nájde šarmantný starý mládenec Seligman v uličke dobitú Joe. Vezme ju k sebe domov, ošetrí jej zranenia a ona mu zatiaľ v ôsmich košatých kapitolách vyrozpráva svoj životný príbeh. Nymfomanka je odvážny a poetický príbeh cesty jednej ženy od jej narodenia až do 50-ky vyrozprávaný hlavnou postavou – nymfomankou Joe. Obsahuje množstvo sexuálne explicitných scén a záberov, ktoré sú síce pre kinodistribúciu neobvykle otvorené, ale rozhodne nie sú samoúčelné. Von Trier vyobrazuje život Joe, ale i ľudskú sexualitu ako takú  z mnohých strán. Niečo vyše štvorhodinové dielo je rozdelené na dve časti a odohráva sa v ôsmich kapitolách: The Compleat Angler / Jerôme / Mrs. H / Delirium / The Little Organ School / The Eastern and the Western Church (The Silent Duck) / The Mirror / The Gun.

Lars Von Trier pochádza z Kodane a už v 90. rokoch stal jedným z najúspešnejších európskych režisérov s povesťou geniálneho a kontroverzného tvorcu. Z deviatich von Trierových filmov vybraných do súťaže v Cannes boli štyri ocenené hlavnými cenami – Prvok zločinu (1984), Európa (1991), Prelomiť vlny (1996) a Tanečnica v tme (2000), pričom posledný z nich získal Zlatú palmu a Björk Cenu pre najlepšiu herečku. Rovnaké ocenenia získali aj herečky v jeho filmoch Antikrist (2009) a Melancholia (2011).
Von Trier je spoločne s Thomasom Vinterbergom spoluautorom koncepcie Dogma 95 a tvorcom vyše päťdesiatky celovečerných filmov, dokumentov,  reklám, videoklipov a televíznych filmov. Jeho producentská spoločnosť ZENTROPA, ktorá stojí aj za snímkou Nymfomanka vyprodukovala desiatky artových i mainstreamových titulov.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu