Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Denne zachraňuje cudzie životy. Tentoraz ide o ten jeho

Zobraziť galériu (6)

Herci, ktorým sa podarilo získať úlohy vo filme Posádka 49, si dnes môžu bez problémov privyrábať ako hasiči. V rámci prípravy na nakrúcanie totiž povinne absolvovali adrenalínový požiarnický kurz.

Slovenská premiéra:
6. januára 2005

Žáner:
akčný film

Tržby za prvý mesiac:
66 miliónov dolárov (1,9 miliardy korún)

Koho uvidíte:
Joaquina Phoenixa (Gladiátor, Osada), Johna Travoltu (Pomáda, Pulp Fiction), Jacindu Barrett (Denník Bridget Jonesovej: Na pokraji rozumu)

O čo ide:
Jack Morrison (Joaquin Phoenix) je požiarnik. Zachraňuje životy a majetky, no odmenou sú mu len vyčerpanie, vysoké riziko a nízky plat. Často sa pýta sám seba, či tým netrpia jeho žena a deti. Kolegovia z posádky i šéf (John Travolta) sa ho snažia povzbudiť, no je to márne. Jedného dňa je však uväznený v najhoršom požiari, aký kedy zažil. Teraz je to on, koho treba zachraňovať.

Zo zákulisia:
"Chcel som spraviť film o hasičoch, ktorý by bez lacného sentimentu a pravdivo vypovedal o živote týchto ľudí," hovorí producent Casey Silver. "Je fakt, že väčšinu pracovného času trávia čakaním na požiar, mastením karát a povaľovaním, ale potom nastane okamih, keď musia sústrediť všetku svoju energiu, odvahu a profesionálne zručnosti do niekoľkých rozhodujúcich minút, ktoré dokážu od základu zmeniť ľudský život," dodáva scenárista Lewis Colick.

Do hlavnej úlohy hasiča Jacka Morrisona obsadili tvorcovia po dlhom zvažovaní Joaquina Phoenixa. Ten neponechal nič na náhodu a v rámci štúdia úlohy strávil šesť týždňov v baltimorskej požiarnickej škole. "Chcel som na vlastnej koži okúsiť, čím prechádzajú naozajstní požiarnici," hovorí herec. "Nielen hasiť požiare, ale tiež študovať a prechádzať kvalifikačnými testmi. A potom som sa prihlásil do hasičského oddielu a strávil mesiac vo výjazdovej skupine. Bol som pri niekoľkých veľkých požiaroch, hasil som. Nestratil by som sa u hasičov." Zďaleka to preňho ale nebolo jednoduché - bál sa totiž výšok. "Po pár mesiacoch strávených medzi hasičmi však nebolo po jeho úzkosti ani stopy. Suverénne sa vyšplhal po fasáde pätnásťposchodovej budovy, istený len tenkým lanom. Jeho novonadobudnuté schopnosti mu umožnili zahrať všetko, bez použitia dabléra," prezrádza Silver.

Keď sa vo filme Jack Morrison ocitne zajatý v horiacej budove, spolieha sa na svojho najlepšieho priateľa - veliteľa Mika Kennedyho. Do úlohy tohto muža s prirodzenou autoritou a suchým humorom tvorcovia obsadili Johna Travoltu. Režisér Jay Russell hovorí: "Samozrejme, že sme boli nadšení z toho, že sa nám podarilo získať Travoltu, ale zároveň sme boli z neho vyplašení. Predsa len je to veľká hviezda. Opatrne som ho pripravil na to, že aj on bude musieť absolvovať hasičský rýchlokurz, a že nikto naňho nebude brať ohľady. Ukázalo sa, že to je presne to, čo očakával."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu