Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V Slovenskom národnom múzeu odkrývajú legendu

Zobraziť galériu (4)

Bratislava, 5. mája 2009 – Štefánik politik, Štefánik astronóm, Štefánik pilot, Štefánik vedec, Štefánik syn, Štefánik snúbenec, Štefánik inšpirácia, Štefánik mýtus, Štefánik vydedenec – tieto a mnohé iné tváre jednej z najvýraznejších osobností našich dejín odkryje výstava Štefánik – človek a legenda, ktorú v spolupráci so Slovenským národným archívom a Slovenským rozhlasom pripravilo Slovenské národné múzeum pri príležitosti 90. výročia úmrtia M. R. Štefánika. Výstava bude sprístupnená vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici 16 v Bratislave od 6. mája do 31. augusta 2009.

Cieľom výstavy, ktorá je jedným z prioritných projektov Slovenského národného múzea v roku 2009, nie je len rekapitulácia Štefánikovho života, nakoľko tejto problematike sa komplexne venuje stála expozícia Slovenského národného múzea – Múzea M. R. Štefánika na Košariskách. Ambíciou výstavy realizovanej vo Výstavnom pavilóne Podhradie je najmä priblížiť rôzne interpretácie Štefánikovho života počas 90 rokov od jeho tragickej smrti.

Výstava, realizovaná na ploche 200 m2, pozostáva z dvoch relatívne samostatných celkov. V jednej z častí sa návštevník zoznámi s 39 ročnou životnou púťou M. R. Štefánika od jeho prvých rokov v rodných Košariskách, cez štúdiá v Prahe, pôsobenie v Paríži a iných krajinách, až po jeho smrť v roku 1919. Štefánika – človeka pripomenú autentické archívne dokumenty – vysvedčenia, fotoalbumy z ciest či vyznamenania, z ktorých sú mnohé vystavované vôbec po prvýkrát. Zbierkové predmety sú doplnené audio nahrávkami. Návštevníci sa tak budú môcť započúvať do čítania listov Štefánikových rodičov v myjavskom nárečí alebo si vypočuť výňatky z korešpondencie Štefánika, o. i. s jednou z jeho blízkych priateliek.

Osobnosť M. R. Štefánika bola príkladom rôznych interpretácií. Bol chápaný ako výrazná osobnosť najmä v období prvej Československej republiky, ale nasledujúce roky zmien postupne vymazali jeho meno z oficiálneho dejepisu. Moratórium informácií o ňom, ale aj pochybné interpretácie ho odsunuli do depozitu dejín. V roku 2009 ubehlo 90 rokov od Štefánikovej smrti. Druhá časť výstavy priblíži práve 9 dekád rôznych interpretácií jeho osobnosti a aktivít, a to prostredníctvom galérie umeleckých výpovedí – obrazov, sôch, filmových dokumentov, ale aj zvukových nahrávok z fondu Slovenského rozhlasu. Interaktívnym doplnkom vystavených predmetov je model kokpitu lietadla, v ktorom je zabudovaná kamera. Prostredníctvom nej sa budú môcť (najmä mladší) návštevníci natočiť pri simulovanom pristátí lietadla.

Výstavu pripravil autorský kolektív v zložení PhDr. Eva Králiková a PhDr. Mária Halmová (SNM-Etnografické múzeum), PaedDr. Rastislav Púdelka (SNM-Múzeum M. R. Štefánika), PhDr. Radoslav Ragač, PhD. (Slovenský národný archív) a PhDr. Dušan Kováč DrSc. (Slovenská akadémia vied). Výstavu realizuje agentúra Triad Advertising, s ktorou v minulosti Slovenské národné múzeum spolupracovalo pri výstave Théby. Mesto bohov a faraónov. Autormi architektonického a grafického dizajnu výstavy sú Samuel Rihák a Jaro Zacko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu