Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vyháňač diabla: Počiatok

Lekárku Sarah si zahrala krásna Izabella Scorupco. Zobraziť galériu (6)
Lekárku Sarah si zahrala krásna Izabella Scorupco.

Jeden z najdesivejších filmov všetkých čias s titulom Vyháňač diabla uviedli do kín v roku 1973. Príbeh démonom posadnutého dievčaťa, ktoré sa z rúk diabla snaží vyslobodiť duchovný Lankester Merrin, dostáva po tridsiatich rokoch svoje - rovnako desivé - pokračovanie.

Slovenská premiéra:
28. októbra 2004 Žáner: dráma/horor

Rozpočet na výrobu:
80 miliónov dolárov (2,5 miliardy korún)

Tržby za prvý mesiac:
41 miliónov dolárov (1,3 miliardy korún)

Koho uvidíte:
Stellana Skarsgĺrda (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting), Izabellu Scorupco (Zlaté oko), Jamesa D'Arcyho (Master and Commander)

O čo ide:
Otca Lankestera Merrina (Stellan Skarsgĺrd) po 2. svetovej vojne prenasledujú spomienky na nevýslovnú brutalitu proti nevinným ľuďom v ich farnosti. Jeho viera vo Všemohúceho sa stráca, a preto odchádza ďaleko z rodného Holandska. V Afrike stretne zberateľa historických pamiatok a spolu odhalia zachovaný kresťanský byzantský kostol zasypaný pieskom. Pod kostolom však leží niečo oveľa staršie, čakajúce na prebudenie. Šialenstvo prechádza na miestnych obyvateľov a na kontingent vojakov, ktorí strážia vykopávky. Hrôza sa však len začína. Merrin nakoniec uvidí pravú tvár diabla priamo na mieste jeho zrodu.

Zo zákulisia:
Už samotné nakrúcanie filmu sa začalo hororovo. Režisér Renny Harlin si po náraze autom zlomil nohu. "Takže som musel nakrúcať celý film s barlami a v sadre, čo bolo dosť náročné a frustrujúce. Ale myslím, že to prospelo filmu tým, že som musel sedieť na jednom mieste a rozmýšľať, čo chcem urobiť," spomína Harlin, ktorý sa rozhodol, že divákov nezaplaví okázalými efektmi, ale strach vyvolá mrazivou atmosférou. "Chcel som urobiť film, ktorým by ste začali veriť vo vyháňača diabla," hovorí Harlin. "Takže nenaplnil som film žiadnymi špeciálnymi efektmi a trikmi, ktoré sú dnes obvyklé v tejto brandži. Je to horor založený na napätí, úzkostlivom očakávaní a psychologickom terore."
"Niektoré hororové filmy sú také, že vám zasiahnu vnútornosti, niektoré hororové filmy vám zasiahnu myseľ. Vyháňač diabla má takúto dvojitú silu", dodáva supervízor efektov Gary Tunicliffe, známy z hororov ako Hellraiser či zo série Halloween.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu