Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Divadelná Nitra štartuje v piatok

Ukážka z predstavenia Čajka. Zobraziť galériu (5)
Ukážka z predstavenia Čajka.

V piatok sa začína už 13. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Na festival zavíta 8 zahraničných a tri slovenské divadelné súbory, ktoré sa počas šiestich dní predstavia divákom v rámci hlavného programu.

Ten je doplnený aj množstvom sprievodných akcií ako Divadelný jarmok, koncerty vo festivalovom stane, Stretnutia s európskym filmom a inými, odohrávajúcimi sa prakticky po celej Nitre.

Otváracím predstavením Divadelnej Nitry je inscenácia činohry SND Arabská noc režiséra Martina Čičváka. V rámci prvého večera sa slávnostne odovzdávajú DOSKY – divadelné ocenenia sezóny. Práve Arabská noc získala na toto ocenenie najviac nominácií.

V ďalších dňoch budú môcť diváci vidieť napríklad Tri sestry vo veľmi netradičnom a kontroverznom rumunskom predstavení, alternatívnu španielsku inscenáciu Príbeh Ronalda, klauna od McDonalda alebo moskovskú hru Kyslík, na scéne s DJ-kou a nepoetickou rapovanou poéziou.

Bonbónikom programu by sa dala nazvať inscenácia Boj černocha so psami slávneho berlínskeho divadla Volksbühne, v ktorej počas predstavenia dve hodiny nepretržite padajú zo stropu farebné konfety.

Ďalšími zahraničnými inscenáciami, ktorých výber pre festival trvá celý rok, je maďarská civilne poňatá Čajka, tradične kvalitné poľské divadlo s hrou Nevina a francúzska multimediálna choreografia I NEXT.

Slovenské inscenácie zastupuje divadlo skRAT s autorskou hrou Stredná Európa ťa miluje a repertoárové predstavenie Divadla Andreja Bagara Mariša v réžii J.A. Pitínského. Z dvoch českých plánovaných predstavení zavíta do Nitry nakoniec len Divadlo Na zábradlí s hrou Gazdiná Roba, modernizovanou českou klasikou. Tohtoročnou novinkou festivalu je vysunuté predstavenie pražskej inscenácie aj v trnavskom divadle.

Vstupenky na predstavenia sú v predaji v Divadle Andreja Bagara v Nitre, alebo prostredníctvom on-line rezervácie na www.nitrafest.sk, kde získate podrobné a aktualizované informácie o celom festivale.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu