Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Seminárny kostol ukrýva obrovskú kryptu

Najväčšiu kryptu pod kostolom v Košiciach objavili robotníci len náhodou. Zobraziť galériu (3)
Najväčšiu kryptu pod kostolom v Košiciach objavili robotníci len náhodou. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Seminárny kostol na košickej Hlavnej ulici sa pýši zaujímavosťami, o ktorých mnohí ani netušia. Ukrýva napríklad najväčší vyrezávaný ruženec na Slovensku či obrovskú kryptu s vyše 120 hrobmi, ktorú objavili robotníci pri oprave podlahy.

Seminárny kostol je druhým najstarším v Košiciach a patrí mu prvenstvo v dĺžke. „Aj keď sa to nezdá, je asi o osem metrov dlhší ako Dóm svätej Alžbety,“ prezrádza sprievodca Milan Kolcun, ktorý pridal aj ďalšiu zaujímavosť: „Nachádza sa tu najväčší vyrezávaný ruženec na Slovensku.“ Z lipového dreva ho vyrezal Košičan František Eštočin. „Trvalo mi to tri roky. Je štyri metre široký a tri metre vysoký. Až 50 z vyše 150 figúrok sa pohybuje,“ konštatuje F. Eštočin, ktorý svoje dielo chodí pravidelne kontrolovať.

Zaujímavá je aj krypta pod kostolom, ktorú objavili len pred pár rokmi robotníci pri rekonštrukcii podlahy. Je v nej vyše 120 hrobov, no obsadených bolo len niečo vyše 50. Je dlhá vyše 20 metrov a široká 2,5 metra. „Verejnosti je však prístupná len občas,“ dodal M. Kolcun.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu