Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ervin Schönhauser: V tomto vozni ma odviezli do koncentráku!

Ervin Schönhauser pred vagónom, ktorý ho ako päťročného odvážal do koncentračného tábora v Terezíne. Zobraziť galériu (3)
Ervin Schönhauser pred vagónom, ktorý ho ako päťročného odvážal do koncentračného tábora v Terezíne.

BRATISLAVA - Krutých šesť dní a nocí! Hlad, smäd, hrkotajúci vozeň a cesta do neznáma. Doteraz si na tieto hrozné chvíle z konca druhej svetovej vojny olestivo spomína Ervin Schönhauser (67). Napriek tomu našiel v sebe dosť síl a zúčastnil sa na otvorení putovnej výstavy Vagón, venovanej obetiam holokaustu.

Autentické vozne sú pristavené pri Hlavnej stanici. Rodený Topoľčanec Ervin Schönhauser mal v roku 1945 len päť rokov. „Vojaci nás v noci odvliekli z námestia v Seredi. Vôkol nás svietili reflektory, všade okolo bolo počuť štekot psov a výstrely. Natlačili nás do vozňov, kde sme mali len dve vedrá. V jednom bola voda a do druhého sme vykonávali základné ľudské potreby,“ spomína Ervin Schönhauser.

Cesta najsmutnejšieho vlaku na svete pokračovala do koncentračného tábora v Terezíne. „Dnes sa mi ani veriť nechce, že moja matka, otec, brat a ja sme vôbec prežili takúto mučenícku cestu,“ dodal dôchodca. Výstava na Hlavnej stanici v Bratislave potrvá do 13. júla, potom vagóny premiestnia na ďalšie železničné stanice na Slovensku.

Výstava vo vagónoch

Je spomienkou na obdobie holokaustu (1938 - 1945), keď do koncentračných táborov prepravili zo Slovenska okolo 70-tisíc židov. Pristavené sú tu dva autentické vagóny. Prvý je expozičný a mapuje dvadsať osudov konkrétnych prenasledovaných osôb. Druhý, pocitový vozeň, je prázdny. Prepravovali v ňom približne 40 ľudí, každý mal pre seba 0,5 štvorcového metra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu