Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetoznámy Dan Brown oslávi 50-ku: Svoju prvú knihu diktoval mame

Dan Brown
Dan Brown (Zdroj: SITA)

EXETER – Americký spisovateľ Dan Brown je autorom svetoznámych bestsellerov ako napríklad Da Vinciho kód, alebo Anjeli a démoni. Narodil sa 22. júna 1964 v americkom Exeteri a v nedeľu sa dožíva päťdesiatky.

 Celosvetovo ho preslávil román Da Vinciho kód. V súčasnosti je autorom viacerých svetových bestsellerov, ktoré vyšli v rekordnom počte 200 miliónov výtlačkov vo vyše päťdesiatich jazykoch. Časopis Time Magazine ho zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. S manželkou žije v Novom Anglicku v USA.

Na Slovensku sa čitateľ stretol s jeho románmi Da Vinciho kód (2003), Anjeli a démoni (2004), Bod klamu (2005), Digitálna pevnosť (2005), Stratený symbol (2010) a Peklo (Inferno) z roku 2013. Viaceré spája postava učiteľa Roberta Langdona, ktorý sa venuje bádaniu v oblasti náboženskej symboliky. Vyrastal vo veľmi nábožensky založenej rodine, jeho mama pracovala v kostole, on spieval v zbore, čítal Bibliu. Obidvaja jeho rodičia boli učitelia, otec vyučoval matematiku, veľa sa s ním rozprávali a nechali ho klásť otázky. Jeho prvé literárne kroky sa spájajú s detstvom, keď ešte nevedel písať. Svoju prvú knihu diktoval mame ako päťročný. Mala 14-15 strán a bola o žirafe, prasati a zhorených nohaviciach.

Študoval na Amherst College a Phillips Exeter Academy, kde istý čas aj vyučoval angličtinu. Jeho záujem o rôzne druhy kódov a historických odkazov ho priviedol k písaniu čitateľsky úspešných románov. Spisovateľ vstáva veľmi skoro, už o štvrtej hodine rannej. Písaniu sa venuje dopoludnia, inšpiráciou sú mu aj jeho sny. Píše také knihy, ktoré by sa páčili aj jemu ako čitateľovi. To znamená, že by mali provokovať k debate o etike, alebo by mali obsahovať morálnu dilemu.

Dan Brown relaxuje pri tenise alebo golfe, oddychom je preňho všetko, pri čom netreba sledovať písmenká. Hrá na klavíri a komponuje hudbu. Knihy Dana Browna však nie sú všade prijímané kladne. Talianska katolícka cirkev napríklad odmietla povoliť nakrúcanie filmu podľa románu Anjeli a démoni v rímskych kostoloch, pretože autorova kniha Da Vinciho kód a rovnomenný film rozhnevali Vatikán. Ten požiadal kresťanov, aby bojkotovali knihu a film, podľa ktorých Ježiš Kristus nezomrel na kríži, nevstal z mŕtvych, ale oženil sa s Máriou Magdalénou a mal s ňou dieťa.

Do sporu sa Dan Brown dostal aj so spisovateľmi, vyšiel však z neho víťazne. V apríli 2006 súd rozhodol, že jeho bestseller Da Vinciho nie je plagiátom a nekradol námety z už napísanej knihy Svätá krv a svätý grál od Novozélanďana Michaela Baigenta a Američana Richarda Leigha, ktorí žiadali miliónové odškodné. Proti opisu Manily (hlavné mesto Filipín) ako brány do pekla v knihe Inferno (Peklo) vystúpil vládny Úrad pre rozvoj Manily otvoreným listom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu