Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Bratislave otvorili výstavu fotografií Petra Procházku - Beatová generácia

Protestné stretnutie mládeže na 1. Mája 1972
Protestné stretnutie mládeže na 1. Mája 1972

BRATISLAVA – V bratislavskom Múzeu dopravy otvorili vo štvrtok popoludní (10.5.) výstavu fotografií s názvom Beatová generácia. Jej autorom je fotograf a dokumentaristka Peter Procházka. Ten dal výstave v Galérii na peróne podtitul Elektrická gitara a prvomájové sprievody, čím zároveň dodáva, že výstava nie je len o hudbe.

Výstava čiernobielych aj farebných fotografií sa podľa kurátorky Zuzany Lapitkovej snaží o akúsi vizuálnu analýzu obdobia od záveru 60. rokov po úvod 80. rokov, ktoré charakterizuje predovšetkým prostredníctvom fenoménu big beatovej hudby, ale nevyhnutne presahuje aj do širšieho kultúrno-politického zázemia tohto obdobia. Zábery z koncertov a portréty hudobníkov doplňujú fotografie protestných prvomájových akcií, do ktorých sa fanúšikovia big beatu zapájali, alebo scény z kultúrnych akcií, ktoré boli naopak poplatné vtedajšiemu režimu. Ako zaujímavá časová paralela sú do výstavy zaradené aj fotografie big beatových hudobníkov súčasnosti.

Viac ako štyri desiatky vystavených fotografií ponúkajú skutočne historické momentky, medzi nimi skupinu Prúdy pri nakrúcaní televízneho programu Beat v roku 1968, klávesák Tomáš Berka so skupinou Ex We Five z roku 1970, spevák Karel Černoch pri koncerte v bratislavskom Véčku v roku 1972, folková speváčka Zuzana Homolová na koncerte v roku 1974, skutočne raritný je pohľad na Mariána Vargu v obleku z roku 1975, ako hrá v obradnej sieni na varhany pri sobáši Jána Baláža alebo aj skupinu Katapult z roku 1979 pri vystúpení na festivale v Detve. Medzi interpretmi na jednotlivých záberoch sú aj skupiny Gattch, Buttons, Taktici, začínajúci Elán, Jožo Barina, Laco Lučenič, Peter Nagy či Dežo Ursiny, všetci samozrejme v mladšom vydaní.

"Vybral som niektoré raritné zábery, medzi nimi ešte veľmi mladučké Prúdy s Pavlom Hammelom. Viac ako rok sa preberám v negatívoch, aby som vybral zostavu snímok, ktoré návštevníkov oslovia. Pri ich prezeraní sa zároveň vraciam aj do doby ich vzniku. Vlastne príprava takejto výstavy trvá štyridsať rokov, teda toľko rokov, čo fotografujem," povedal autor fotografií Peter Procházka.

Procházka sleduje a hlavne fotografuje aj súčasné dianie na slovenskej hudobnej scéne. "Fotografoval som napríklad speváčku Kristínu pri vystúpení na krste najnovšej básnickej zbierky Kamila Peteraja. A Kristína mi napísala, či jej nepošlem pár záberov, rada by si ich dala na svoju webovú stránku," dodal.

Bratislavský rodák Peter Procházka (1952) fotografuje od augusta 1968. Dokumentuje hlavne kultúrny a literárny život. Jeho zábery sú použité vo viacerých vydaných publikáciách, medzi nimi Slovenský bigbít (2008), Zlaté 60. roky (2008) či Sideman Fedor Frešo (2011). Usporiadal už viacero výstav, medzi nimi Štúdio 12 Literárna Procházka (2008), Véčko – legendy klubu (2009) i Marika Gombitová (2011). Pripravuje výstavy 44 rokov jednotkou na scéne a Literárny život na Slovensku II.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu