Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Prakovčania: V byte majú deväť stupňov!

PRAKOVCE - Už tretí deň žije zhruba sto Prakovčanov v nevykúrených bytoch. Teplomer ukazuje iba 9C! Pre stotisícový dlh ich odpojili od tepla, teplej vody i elektriny.

Veľkú smolu majú najmä dve rodiny s malými deťmi, ktoré dlhujú dokopy len päťtisíc. Aj keby dlh vyrovnali, nepomôžu si. V nájomnej bytovke je totiž len centrálny merač na vodu a elektrinu.

"Trpíme za iných. Naša ročná Simonka už začína chorľavieť. Takto sa nedá žiť!" vraví Mária Berecká (23), ktorá teraz doma mrzne na materskej. Jej manžel je v dome zároveň kuričom a z minimálnej mzdy mu majiteľ domu pravidelne zráža nájomné vo výške 3 800 korún.

Kúriť tuhým palivom však nemôže, lebo čerpadlá sú na elektrinu a tú energetici pre 85-tisícové manko vypli. V rovnakej patovej situácii sa nachádza aj štvorčlenná rodina správkyne domu Vladimíry Širillovej, ktorej rovnako strhávajú nájomné z platu a má starý 2 800-korunový dlh za vodu.

"Nesvietime, nekúrime, nevaríme. Kto môže, ide si k susedom dať zovrieť vodu aspoň na čaj. Spíme zababušení vo vetrovkách a pod dvomi paplónmi!" Podľa nej sa ocitli v nezávideniahodnej situácii, lebo susedia-neplatiči sú nezamestnaní a len sotva splatia dlh. "Maximálne možno po stovke," dodala smutne. Zo začarovaného kruhu nevidí východisko. Samotná obec náhradné ubytovanie nemá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu