Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Malá muflónka Anežka unikla smrti

Muflónka Anežka
Muflónka Anežka

OPATOVÁ NAD VÁHOM - Zbožňuje ho! Zachránil jej život a ona sa odvtedy od neho nepohne ani na krok. Takúto dojímavú lásku prejavuje približne ročná muflónia slečna Anežka svojmu záchrancovi Petrovi Gavendovi (52) z Opatovej nad Váhom.

Peter Gavenda pracuje ako lesný robotník. "Anežku som našiel v lesoch, kde sme prikrmovali zver. Mala krvavú hlavičku, ňufáčik aj nohy. Stála z posledných síl vo vysokom snehu, bola vyhladovaná a celá doškriabaná," spomína na prvé okamihy stretnutia Gavenda. Začiatkom marca bolo totiž ešte veľa snehu a všetky zvieratá tým veľmi trpeli. Polomŕtve zvieratko vzal poľovník domov.

"Celé dva dni nevstala, myslel som si, že ani neprežije," opisuje prvé okamihy Anežky v novom domove. O asi ročnú muflóniu slečnu sa staral ako o malé dieťa. Kŕmil ju, dával jej piť, ošetroval jej hlboké rany, takmer sa od nej ani nepohol. "Dnes už je, našťastie, v poriadku. Iba nad ňufáčikom jej zostala nepekná jazva," teší sa pán Peter z muflónky, ktorú nazval Anežka. Mladú muflónku Anežku však v najbližších dňoch čaká sťahovanie.

"Počkám, kým sa zotaví úplne a potom ju odvediem späť do lesa. Je to divé zviera, preto potrebuje voľnosť a spoločnosť iných muflónov. Nemôžem ju celý život držať v zajatí," tvrdí. Priznáva, že lúčenie s Anežkou bude znášať len veľmi ťažko.

Pevný vzťah aj zo strany zvieratka nám potvrdil tiež Ivan Kmeť zo zoologickej záhrady v Bojniciach, podľa ktorého považuje Anežka svojho záchrancu za mamu. "Preto bude ťažké vrátiť ju do prírody. V zajatí stratila plachosť aj schopnosť nájsť si potravu. Po návrate do lesa sa môže stať ľahkou korisťou túlavých psov. Je tu až 90-percentná šanca, že takýto návrat neprežije," varuje Kmeť. Bojnická zoologická záhrada sa preto rozhodla muflónke pomôcť. "Máme síce muflónov dosť, ale ak bude jej záchranca súhlasiť, radi ju vezmeme k nám," dodal.

Podľa poľovníkov zo Slovenského poľovníckeho zväzu v Trenčíne bola tohtoročná zima najmä pre muflóny mimoriadne krutá. Tieto zvieratá sú totiž náchylné na nachladnutie brucha a vysoký sneh im neprospieva. Navyše sa nemali ani ako dostať k potrave, kvôli čomu ich museli poľovníci denne prikrmovať. Keď sa im minuli zásoby obilia, siahli dokonca do svojich domácich zdrojov. V týchto dňoch chodia po lesoch a zratúvajú počet uhynutej zveri. Podľa prvých odhadov bude obetí viac ako po iné roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu