Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenské zdravotníctvo plače: „Do vačku" dáva doktorom každý štvrtý z nás, PRIESKUM ukázal prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: getttyimages.com)

BRATISLAVA – Stretol sa s tým snáď už každý. Dával, prijímal, alebo sa stal jednoducho svedkom toho, ako ide lekárovi do vrecka „niečo pomimo". Podľa prieskumu, ktorý pre Transparency International Slovensko vypracovala agentúra Focus, sa takýmto spôsobom chce zdravotníkom zavďačiť takmer štvrtina z nás.

Drobnej korupcie v zdravotníctve podľa štatistiky ubúda len veľmi pomaly a počas pandémie sa pokles dokonca zastavil. „Podľa júnového prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre Transparency dalo lekárom a zdravotníckemu personálu v posledných dvoch rokoch “niečo pomimo“ 22% opýtaných (ďalšie 3% nevedeli alebo odmietli odpovedať). To je o dva percentuálne body viac ako v poslednom predpandemickom prieskume zo septembra 2018," uvádza mimovládka.

Slovenské zdravotníctvo plače: „Do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Sám od seba dal ako formu vďačnosti u doktora niečo do vačku každý siedmy opýtaný. Každý dvadsiaty zasa za takúto pozornosť na oplátku očakával kvalitnejšiu a rýchlejšiu starostlivosť. Našli sa aj prípady, keď si vypýtal sám zdravotník. Podľa prieskumu sa s tým stretol každý päťdesiaty respondent. „Zo zdravotníckych zariadení dávali „pomimo“ ľudia najviac u všeobecného lekára (4,9%) a na interných oddeleniach (3,9%). U detských lekárov to bol každý stý respondent (1,1%),“ prezradilo Transparency.

Slovenské zdravotníctvo plače: „Do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štatistika tiež ukázala, že u doktora sa snažíme získať výhody aj vďaka známostiam. „Rozsah tohto fenoménu zas naznačuje Globálny barometer korupcie, ktorý minulý mesiac zverejnila centrála Transparency v Berlíne. Dáta za Slovensko sa zbierali ešte na jeseň na vzorke 2001 respondentov. Spomedzi tých, ktorí v priebehu roka zdravotnícku starostlivosť potrebovali, až vyše 23% priznalo využitie osobných známostí,“ píše mimovládka.

Sami pripúšťajú, že mnohých prípadoch môžu byť tieto situácie ľudsky pochopiteľné. Zároveň však upozorňujú, že ako aj pri úplatkoch, tak aj pri využívaní známostí platí, že s nimi spojená výhoda môže zároveň znamenať aj odloženie vyšetrenia či zákroku pre niekoho iného, kto by ich v tom momente mohol potrebovať väčšmi.

Aké sú vaše skúsenosti s úplatkami u lekára?

Viac o téme: ZdravotníctvoKorupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu