Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Visolajský sa obul do Transparency: Ostré slová kvôli úplatkom, mimovládka reaguje!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Zhruba každý štvrtý Slovák dáva doktorom niečo "pomimo." Ukázal to prieskum, o ktorom pred pár dňami informovala Transparency International Slovensko. Práve ten sa však stal tŕňom v oku pre známeho lekára Petra Visolajského a mimovládke adresoval tvrdé slová.

Známy lekár tvrdí, že takéto, podľa jeho slov neprofesionálne prieskumy, veľmi škodia. "Niečo pomimo" je aj akciová bonboniéra, ktorú si naozaj nik nepýta, alebo kvety, ale niekedy sa to naozaj nedá odmietnuť, lebo ak po vyliečení pacient prinesie svojmu lekárovi z vďaky bonboniéru a ten ju odmietne, veľa ludi sa urazí," tvrdí Visolajský s tým, že niekedy odmietnutie daru vyznie veľmi neslušne.

Ľudia majú pocit, že treba niečo navyše

"Aj na základe takýchto blbých prieskumov máju ľudia pocit, že lekárom treba niečo priniesť, a potom ak lekár odmietne bonboniéru, urazia sa, že asi mali priniesť viac," vysvetlil svoj postoj.

Visolajský sa obul do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: getttyimages.com)

Z tohto dôvodu rozbehol kampaň Ďakujem, úplatky neberiem!. "Aby, naopak, ľudia vedeli, že apriori netreba vôbec nič lekárom nosiť. Ja tento odznak nosím už 9 rokov. A malá rada, lekára najviac poteší ako prejav vďaky, ak napíšete ďakovný list voči jeho osobe a pošlete to vedeniu nemocnice," dodal.

Transparency sa však na prieskum, ktorý pre nich vypracovala agentúra Focus, pozerá inak. "Nemyslíme si, že kvantifikovanie nejakého problematického javu by malo byť problémom, za ten naopak považujeme jav sám a teda dávanie darov, protislužieb a neformálnych poplatkov v očakávaní lepšej zdravotnej starostlivosti," tvrdia.

Visolajský sa obul do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Podľa nich poznanie miery takéhoto správania a iniciovanie diskusie o ňom na základe dát naopak pomáha upozorňovať na jeho spoločenské dôsledky a nebezpečnosť. Spomínané príklady s bonboniérami sa podľa nich dajú z prieskumu ľahko odčítať. "V tabuľke vidíte, že o daroch z vďačnosti hovorí 14,2 % ľudí a ďalších 4,2 % tak konalo pre sympatie a nízke ohodnotenie zdravotníkov. Aj keby sme pripustili, že všetky tieto prípady sa týkajú len čokolád, kvetov a vína (čo by ale tiež rozhodne nemalo byť štandardom), 2,2 % populácie respondentov zároveň hovorí, že dary a platby dávali zdravotníkom preto, lebo si ich od nich pýtali. Ďalších 5,5 % uvádza, že k takémuto konaniu pristúpili preto, aby im a ich blízkym bola zabezpečená kvalitná starostlivosť," argumentujú.

Visolajský sa obul do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Visolajský však tvrdí, že priemerný Slovák na informáciu, že 22 % ľudí dáva lekárom "pomimo" zareaguje tak, že keď pôjde k doktorovi, bude mať v hlave, že všetci dávajú, tak musí aj on. "A už bude zdravotníkom niečo nútiť a ak to oni odmietnu, bude si len myslieť, že dal málo," tvrdí a takýto odkaz označil za veľmi zlý.

Viac o téme: KorupciaPeter VisolajskýTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu