Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diváci Markíze: Prečo nás klamete?

Pri telefonovaní do Hot line a Quiz show buďte opatrní! Môžete zaplatiť desaťtisíce. Zobraziť galériu (8)
Pri telefonovaní do Hot line a Quiz show buďte opatrní! Môžete zaplatiť desaťtisíce.

BRATISLAVA - Verní fanúšikovia Mojsejovcov sú pobúrení! Do relácií Hot line a Quiz show, ktoré po kontroverznej reality show vysiela TV Markíza, sa ani nedovolajú, ale za neuskutočnené telefonáty musia zaplatiť mnohotisícové účty! Tvrdia, že Markíza ich oklamala, keď im neposkytla úplné informácie o cene hovorov. Ich sťažnosti už prešetruje Slovenská obchodná inšpekcia.

"Toto je vrchol. Do kvízu sme sa ani nedovolali a vyúčtovali nám vyše 4 800 korún bez DPH! Niekto sa na nás poriadne nabalil!" rozhorčuje sa Katarína Kováčiková, diváčka reality show Mojsejovci zo Žiliny. Spolu s dcérou Ivanou, ktorá túžila po výhre v relácii Mojsejovci-Quiz show, volala na audiotextové číslo uvedené na obrazovke. Namiesto kvízových otázok bolo Ivane zakaždým oznámené, že všetky linky sú obsadené. Dievčina bola vytrvalá a o šťastie sa pokúšala dovedna 65-krát. Neúspešne. Výhry sa nedočkala, prišiel iba mastný účet za telefón - na 4 862 korún.

Po jeho prebratí pani Katarína okamžite kontaktovala TV Markíza, kde sa vraj od celého prípadu dištancovali. Neuspela ani v kancelárii Slovak Telecomu. Tam síce tieto sťažnosti prijímajú a prešetrujú, zákazníkom však pomôcť nevedia. "Slovak Telecom zabezpečuje len spojenie s televíznym štúdiom, ostatné má na starosti firma Teltex, s. r. o.," konštatuje hovorca Slovak Telecomu Radoslav Bielka. Kamil Grellenth z firmy Teltex, s. r. o., však horúci zemiak hádže televízii Markíza: "Naša spoločnosť zabezpečuje službu len technicky. Všetky údaje poskytuje TV Markíza." Kompetentná riešiť problém pani Kataríny i stoviek sklamaných divákov je však jedine Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Je však možné, že kým tá prípad prešetrí, bude dávno po Mojsejovcoch. Aj po peniazoch dôverčivých divákov.

Rečou zákona

Problematiku klamania spotrebiteľa upravuje paragraf 8 Spotrebiteľského zákona: "Nikto nesmie klamať spotrebiteľa, najmä uvádzať nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepresné, nejasné, dvojzmyselné alebo prehnané údaje, alebo zamlčať údaje o skutočných vlastnostiach výrobkov alebo služieb, alebo úrovni nákupných podmienok." Právnik Mgr. Marek Benedik si myslí: "Spotrebiteľ musí byť oboznámený so všetkými faktmi, na základe ktorých si vie vypočítať, koľko a za akú službu bude musieť zaplatiť. Z formulácie max. cena hovoru 89 Sk jednoznačne nevyplýva ani dĺžka účtovaného hovoru a ani to, že sa spoplatňuje aj čakacia doba."

Čo na to SOI?

Pre Nový Čas sa k tomuto problému právnik SOI Branislav Fajmon odmietol telefonicky vyjadriť. Pani Katarína ako spotrebiteľka pochodila o niečo lepšie: "Anonymná právnička SOI mi potvrdila, že informácia o cene hovoru v znení Teltex, s. r. o., P. O. BOX 60, 830 00 Bratislava 3, max. cena hovoru 89 Sk uvedená na obrazovke je podľa nej nepostačujúca," povedala pani Katarína. Oficiálne sa bude SOI prípadom zaoberať až po prijatí písomného podnetu.

Stanovisko TV Markíza

"Všetci televízni diváci, ktorí sa dovolajú do štúdia Mojsejovci Hot line alebo Mojsejovci Quiz show - k týmto patria aj tí, ktorí čakajú na prepojenie do štúdia a vypočujú si len automatické zahlásenie v telefóne - sú zaradení do žrebovania o televízor, zájazd do Egypta a do žrebovania o auto, ktoré sa bude realizovať v júni po skončení relácie Mojsejovci. Volajúci si túto inštrukciu vypočujú aj prostredníctvom automatického zahlásenia v telefóne. Cena hovoru je zverejnená na obrazovke v grafickej lište. Keby sme nedisponovali technickým zariadením, ktoré zaznamenáva číslo volajúceho, prehrá zahlásenie s inštrukciou a prijme istú kapacitu telefonátov v danom časovom intervale, neboli by sme schopní zaradiť všetkých volajúcich do žrebovania o ceny."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu