Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svetové hviezdy na Slovensku: Títo nás v roku 2010 rozospievajú!

Eros Ramazzotti
Eros Ramazzotti

BRATISLAVA - Po bohatej koncertnej nádielke v roku 2009 sa aj v prvom roku nového desaťročia uskutoční na Slovensku viacero vystúpení zahraničných interpretov, z ktorých mnohí sa v tejto krajine predstavia vôbec po prvý raz.

Už teraz je jasné, že svoju koncertnú premiéru si na Slovensku odbije skupina Kiss, americký spevák Ne-Yo či fenomenálny gitarista Pat Metheny, o ktorého unikátnej šou sa dočítate tu.

Všetko to odštartuje už v piatok 8. januára vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu svetoznámy Glenn Miller Orchestra. Vystúpenie big bandu na čele s kapelníkom Wilom Saldenom poteší najmä fanúšikov swingu a hudby štyridsiatych rokov minulého storočia. V sobotu 23. januára si na svoje prídu priaznivci helsinských vampírov The 69 Eyes, ktorí sa v rámci Soring Tour 2010 predstavia spolu s deathrockovými Christian Death a dark-gothic-rockovou úderkou Mandragora Scream v bratislavskom Randali. O päť dní neskôr sa v slovenskej metropole ukážu ich krajania z metalovej formácie Stratovarius aj keď už bez gitaristu Tima Tolkkiho. Mesiac január uzavrie v Bratislave holandská metalová skupina The Gathering, ktorá zahrá v známom podniku Randal na Karpatskej ulici.

Začiatkom februára vystúpi v Prešove a Trnave švédska rocková skupina Europe, ktorá sa preslávila hitom The Final Countdown. Okrem toho má na konte niekoľko ďalších hitov ako Carrie, Rock the Night, Cherokee, Dreamer, Prisoner in Paradise alebo I´ll Cry For You. Po prevažne rockových koncertoch sa 20. januára dočkajú aj fanúšikovia komerčného R&B, keď v Sibamac Aréne Národného tenisového centra odohrá premiérový slovenský koncert americký hudobník Ne-Yo. Muzikant s občianskym menom Shaffer Chimere Smith má na svojom konte zatiaľ tri sólové albumy a počas svojej kariéry spolupracoval s interpretmi ako Kanye West, Jay-Z, Rihanna, 50 Cent, Mary J. Blige alebo Faith Evans. Okrem toho napísal texty pre Whitney Houston, Anastaciu, Céline Dion, Enriqueho Iglesiasa alebo Beyoncé a mal sa podieľať na albume zosnulého Kráľa popu Michaela Jacksona. V bratislavskej Inchebe vystúpi 26. februára svetoznámy gitarista a skladateľ Pat Metheny. Päťdesiatpäťročný vlasatý Američan, ktorý počas svojej 25 rokov trvajúcej kariéry získal 17 cien Grammy (z 33 nominácii v 12 rôznych kategóriách), sa v slovenskej metropole ukáže v rámci The Orchestrion Tour. Metropola východu bude o deň neskôr v Steel Aréne hostiť talianskeho speváka Erosa Ramazzottiho. Idol mnohých žien by v Košiciach nemal vynechať hity Cose della vita, Piu' che puoi a určite ponúkne ochutnávku aj zo svojho ostatného štúdiového albumu Ali e radici (2009). Miniturné po Slovensku absolvuje koncom februára nemecká kapela Gamma Ray spoločne s krajanmi z formácie Freedom Call. Dvojica metalových skupín sa predstaví 26. februára v Prešove, o deň neskôr v Žiari nad Hronom a napokon 28. februára v Bratislave.

V marci budú mať sviatok fanúšikovia britskej punk-rockovej skupiny New Model Army, ktorej 4. marca v Randali predskočí domáca kapela The Last Day of Jesus. Po augustovej premiére sa na Slovensko vráti kanadský pesničkár Leonard Cohen. Folkový hudobník vystúpi rovnako ako na svojom prvom slovenskom koncerte v petržalskej Inchebe, tentoraz 13. marca. V predposledný marcový deň bude bratislavský Randal hostiť newyorskú hardcore kapelu Agnostic Front.

Na 9. apríla je v tom istom podniku naplánovaný koncert britskej kapely Deadline, ktorý bude jediným vystúpením tejto skupiny na Slovensku v roku 2010. Azda najuznávanejší súčasný flamencový gitarista na svete Paco de Lucía vystúpi spolu so svojou skupinou 14. apríla v bratislavskej Sibamac Aréne. Jeden z najväčších, ak nie najväčší koncert na Slovensku, odohrá 29. mája americká legenda Kiss. Pomaľovaní rockeri sa predstavia na otvorenej scéne na bratislavskom Štadióne Inter v rámci Sonic Boom Over Europe Tour.

Množstvo svetových hviezd bude v priebehu roka 2010 hostiť aj rakúska metropola Viedeň, kde vystúpia napríklad Ian Brown (21. januára), OneRepublic (21. januára), The Big Pink (25. januára), Chris Rea (2. februára), Machine Head (10. februára), Mastodon (12. februára), Paul Young (19. februára), Dave Matthews Band (19. februára), Joan Baez (19. februára), White Lies (20. februára), Joss Stone (21. februára), Lamb of God (25. februára), Skinded (28. februára), La Roux (8. marca), Kevin Costner (19. marca), Slayer (25. marca), Sunrise Avenue (25. marca), Katatonia (28. marca), Mika (29. marca), Tokio Hotel (30. marca), Nena (11. apríla), Nazareth (6. mája), Black Rebel Motorcycle Club (17. mája), Pavement (21. mája), Eric Clapton a Steve Winwood (7. júna) alebo Mark Knopfler (3. júla).

V českom hlavnom meste Praha sa predstavia Charlie Watts z The Rolling Stones (10. januára), Depeche Mode (14. januára), Enter Shikari (16. januára), Jimmy Somerville (26. februára), Skindred (27. februára), Imogen Heap (2. marca), 50 Cent (5. marca), Scorpions (15. marca), Tokio Hotel (15. marca), 30 Seconds To Mars (18. marca), Katatonia (30. marca), Sepultura a Pro-Pain (20. apríla), Duke Ellington Orchestra (21. apríla), Killing Joke (26. apríla), Chumbawamba (14. mája), Black Rebel Motorcycle Club (21. mája), Kiss (23. mája), Elton John (10. júna), Metallica, Slayer, Anthrax a Megadeth (19. júna) alebo Mark Knopfler (26. júna). V Ostrave sa môžu ľudia tešiť napríklad na Rammstein (13. marca), Bobbyho McFerrina (24. apríla) či skupinu Kiss (21. mája).

Prehľad potvrdených koncertov zahraničných interpretov na Slovensku v roku 2010:

8.1. - Glenn Miller Orchestra - Slovenský rozhlas, Bratislava (cena lístka v predpredaji - 45 eur)
23.1. - The 69 Eyes (Fínsko) + Christian Death (USA) + Mandragora Scream (Taliansko) - Randal, Bratislava (18 eur)
28.1. - Stratovarius (Fínsko) - Park kultúry a oddychu, Bratislava (19 - 22 eur)
30.1. - The Gathering (Holandsko) - Randal, Bratislava (23 eur)
2.2. - Europe (Švédsko) - Mestská športová hala, Prešov (20 - 26 eur)
3.2. - Europe (Švédsko) - Mestská športová hala, Trnava (18 - 25 eur)
20.2. - Ne-Yo (USA) - Sibamac Arena NTC, Bratislava (39 - 100 eur)
26.2. - Pat Metheny (USA) - Incheba, Bratislava (35 - 45 eur)
27.2. - Eros Ramazzotti (Taliansko) - Steel Aréna, Košice (33 - 36 eur)
26.2. - Gamma Ray (Nemecko) + Freedom Call (Nemecko) - Odborový dom kultúry, Prešov (19 eur)
27.2. - Gamma Ray (Nemecko) + Freedom Call (Nemecko) - MsKC, Žiar nad Hronom (17 - 25 eur)
28.2. - Gamma Ray (Nemecko) + Freedom Call (Nemecko) - Park kultúry a oddychu, Bratislava (17 - 25 eur)
4.3. - New Model Army (Veľká Británia) + The Last Day of Jesus - Randal, Bratislava (15 eur)
13.3. - Leonard Cohen (Kanada) - Incheba, Bratislava (80 - 120 eur)
30.3. - Agnostic Front (USA) - Randal, Bratislava (lístky ešte nie sú v predpredaji)
9.4. - Deadline (Veľká Británia) - Randal, Bratislava (lístky ešte nie sú v predpredaji)
14.4. - Paco de Lucia (Španielsko) - Sibamac Aréna NTC, Bratislava (55 - 150 eur)
29.5. - Kiss (USA) - Štadión Inter, Bratislava (40 - 55 eur)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu