Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fanúšikovia Vinnetoua smútia: Vo veku 95 rokov zomrel obľúbený herec!

Ralf Wolter Zobraziť galériu (2)
Ralf Wolter (Zdroj: Constantin Film)

MNÍCHOV - Vo veku 95 rokov zomrel nemecký herec Ralf Wolter, ktorý je divákom známy hlavne vďaka úlohe Sama Hawkensa z filmov na motívy diel Karla Maya o Vinnetouovi zo 60. rokov. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Wolterovu manželku. V Nemecku bol považovaný za obľúbeného herca v mnohých televíznych kriminálnych filmoch.

Rodák z Berlína Wolter si počas svojej kariéry zahral vo viac ako stovke snímok a úspešný bol aj ako divadelný a kabaretný herec. Hral aj v televíznych seriáloch ako Miesto činu, Alte Gauner, Der Fuchs či Wolffov revír. V roku 1972 sa po boku Lizy Minnelliovej a Michaela Yorka objavil v muzikáli Kabaret, ktorý získal osem Oscarov. Vo filme naposledy vystúpil v roku 2012, išlo o nemeckú komédiu Bis zum Horizont, dann links! (Až k obzoru, potom doľava!). V posledných rokoch sa stiahol z verejného života.

Sama Hawkensa, v niektorých filmových adaptáciách Mayových diel označovaného aj ako Hawkins, postaršieho mužíka, ktorý po skalpovaní nosí parochňu, si Wolter zahral v šiestich filmoch o Vinnetouovi, náčelníkovi Apačov. Vystupoval aj v ďalších snímkach natočených na motívy diel nemeckého spisovateľa Maya.

Herec, ktorý dlhé desaťročia žil v bavorskej metropole Mníchov, sa narodil v roku 1926 v Berlíne. Jeho otec bol cirkusový artista, matka hudobníčka. Po absolvovaní hereckej školy začal pracovať ako kabaretný umelec. Jeho divadelnými "zastávkami" boli scény v Berlíne, Postupime a Mníchove. Wolter v roku 2022 zavinil pri dopravnej nehode na diaľnici medzi Hamburgom a Berlínom smrť troch ľudí. Súd mu vymeral podmienečný trest desať mesiacov väzenia.

Fanúšikovia Vinnetoua smútia: Vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Stephanie Pilick)

Viac o téme: VinnetouRalf WolterSam Hawken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu