Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Hudba uvoľňuje dopamín, podobne ako jedlo alebo sex

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Ľudia majú radi hudbu z rovnakého dôvodu ako jedlo alebo sex. Obľúbené melódie totiž mozog podnecujú k vyplavovaniu dopamínu - chemickej látky, vyvolávajúcej dobrú náladu, do mozgu.

Podľa agentúry AP to potvrdzuje nová štúdia kanadských vedcov. Dopamín sa podieľa na schopnosti mozgu tešiť sa na obzvlášť vzrušujúce hudobné momenty a potom sa nimi opájať. Je zodpovedný za to, že vďaka nim človek pociťuje eufóriu.

Nový výskum, pri ktorom vedci skenovali mozgy ľudí počúvajúcich hudbu ukázal, že sa do mozgu vyplavuje dodatočný dopamín rovnako ako pri sexe, jedle alebo tiež požívania drog. To vysvetľuje, prečo je hudba taká populárna vo všetkých kultúrach, napísali vedci Robert Zatorre a Valorie Salimpoorová z Gillovej univerzity v Montreale v článku, ktorý na internete uverejnil vedecký časopis Nature Neuroscience.

Vedci pri výskume pokusným osobám púšťali výlučne inštrumentálnu hudbu najrôznejších žánrov od klasiky a džezu až po punk. Chceli tak ukázať, že spev nie je pre vytvorenie dopamínovej reakcie nevyhnutný. Podľa Salimpoorovej však bude v ďalšom výskume treba preskúmať, ako k príjemným pocitom prispievajú ľudské hlasy v hudbe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu