Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Banány zrejú lepšie v sprievode Mozarta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Wolfgang Amadeus Mozart by sa asi veľmi čudoval, k čomu všetkému jeho hudba slúži. Napríklad jedna japonská ovocinárska spoločnosť ju púšťa zrajúcim banánom, pretože potom sú podľa nej sladšie.

A to nie je všetko - klasickou hudbou údajne v Japonsku vylepšujú mnohé iné produkty vrátane sójovej omáčky, rezancov a dokonca aj alkoholického nápoja saké, napísal denník Japan Times.

Obzvlášť saké je vraj nesmierne "prieberčivé", pokiaľ ide o skladateľa. V liehovare Ohara Shuzo začali podľa riaditeľa Fumika Ohara experimenty s klasickou hudbou pred dvadsiatimi rokmi, keď vtedajší šéf Kosuke Ohara narazil na knihu o výrobe liehovín s hudbou. Vyskúšali okrem iného jazz, Mozarta, Bacha i Beethovena, ale "zistili sme, že na saké funguje najlepšie Mozart", povedal Ohara. "A tak mu teraz nič iného nepúšťame."

Ale späť k banánom. Do Japonska sa vozia ešte zelené, zozbierané na Filipínach. V spoločnosti Toyoka Chuo Seiko na ne ale začne pôsobiť Mozartovo Husľové kvarteto číslo 17, Koncert pre klavír číslo päť D dur a ďalšie skladby. V dozrievajúcej hale im Mozartova hudba z ampliónov vyhráva bez prestávok týždeň a podľa predstaviteľa firmy Isamua Okudu sú potom dozreté plody sladšie.

A zákazníci s tým, zdá sa, súhlasia. "Mozartove banány", ktoré uviedli na trh v júli, slávia úspechy a ich predaj vytrvalo stúpa napriek vyššej cene v porovnaní s tými obyčajnými, nemuzikálnymi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu