Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kresťania slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

Členovia folklórneho súboru Selčan stvárňujú Troch kráľov
Členovia folklórneho súboru Selčan stvárňujú Troch kráľov

BRATISLAVA - Katolíci, evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví dnes slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Na slávnostných bohoslužbách si pripomínajú deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom.

Na Východe bol 6. január sviatkom Zjavenia Pána už od 3. storočia. Cirkev si ním pripomínala "tri zázraky": príchod mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu, ďalej Ježišov krst v rieke Jordán a jeho prvý zázrak na svadbe v Káne Galilejskej.

V 4. storočí sa tento sviatok rozšíril aj na Západe, kde liturgia a čítania kládli dôraz predovšetkým na poklonu mudrcov z Východu. Títo učenci z Perzie boli v apokryfných spisoch a náboženských legendách zobrazovaní ako "Traja králi" s menami Gašpar, Melichar a Baltazár, hoci evanjeliový záznam tohto príbehu o ich počte, kráľovskej hodnosti a menách nič nehovorí.

V katolíckych kostoloch sa stalo tradíciou, že počas omší v dnešný sviatok kňazi posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Na mnohých miestach sa okrem slávnostných bohoslužieb konajú aj trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry približujúce udalosti okolo Narodenia Ježiša a príchodu troch mudrcov do Betlehema.

Po dnešnom sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov nasleduje v katolíckej cirkvi ďalší, a to sviatok Krstu Pána v nedeľu 9. januára. Skončí sa ním vianočné obdobie a v cirkvi sa začne "cezročné obdobie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu