Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Veľký prehľad najväčších kuriozít za rok 2010

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Prehľad kuriozít a zaujímavostí z celého roka:

DECEMBER
5. december - Populárny ľadový medveď Knut z berlínskej Zoologickej záhrady si v pohode užíval oslavy svojich štvrtých narodenín. Zodpovední totiž ponechali v klietkach tri jeho spoločníčky vo výbehu - medvedice Katjuschu, Nancy a Toscu, ktoré sa k nemu nezriedka správajú agresívne.
7. december - Čínski vydavatelia stiahli zbierku rozprávok bratov Grimmovcov z kníhkupectiev, kde ležali v regáloch s detskou literatúrou - omylom totiž preložili japonskú pornografickú interpretáciu rozprávok.
8. december - Súd v saudskoarabskom meste Badr odsúdil muža na povinné zvolávanie veriacich spevom z mešity za to, že zamlčiaval informácie o krádeži. Oznámili to noviny ar-Rijád.
9. december - Aj priateľstvo mimoriadne odlišných zvieracích druhov je možné. Dokazuje to najnovší prípad z Dubaja, kde sa v zvieracom útoku pavián pláštikový priatelil najskôr s kačiatkom a teraz je jeho nerozlučným priateľom kurčiatko.
10. december - Dvojročné americké dievčatko uviazlo na 15 minút v mincovom predajnom automate na hračky. Požiarnici našli roztomilé malé dievčatko v ružovej kombinéze, ako si pokojne cmúľa palček, ležiac v presklenej vitríne medzi hračkami.
11. december - Stovky Santa Clausov zaplavili ulice Londýna, kde prekvapili turistov rovnako ako domácich. Santovia v červených plášťoch sa hrnuli živou železničnou stanicou na Liverpool Street, odkiaľ mierili na Trafalgarské námestie.

NOVEMBER
3. november - Nezvyčajné prekvapenie čakalo na pracovníkov obecného úradu vo švédskej dedinke Ytterhogdal - v noci si priamo pred dverami "uľavil" medveď. Nadrozmerná kôpka ležala iba niekoľko metrov od vchodu. Či do zvyškov trávenia medveďa aj niekto stúpil, to noviny Östersunds-Posten neprezradili. Bolo však zrejmé, že šelma si pochutnávala najmä na brusniciach.
4. november - Manželský pár z Kanady, ktorý vyhral v lotérii 11,2 milióna dolárov (7,8 milióna eur), daroval všetky peniaze na charitu, nemocniciam a svojim priateľom.
8. november - Vzácne historické husle asi za milión eur si cestou z letiska zabudol 45-ročný hudobník v električke v Mníchove. Čoskoro ich však dostal nepoškodené späť. Strata huslí spôsobila mužovi takú traumu, že musel vyhľadať lekára. Hudobný nástroj vyrobili v roku 1748 v Taliansku; vo fachu ho považujú za vzácnosť.
10. november - Yoweri Museveni je už vyše 20 rokov prezidentom Ugandy, ale až vo svojich 65 rokoch sa odvážil vstúpiť do sveta rapu. Rapová skladba, ktorú zverejnil spoločne s oficiálnym videoklipom, sa vo východoafrickej krajine stala hotovou senzáciou.
16. november - Britský princ William sa bude ženiť. Buckinghamský palác oznámil, že sobáš Williama s jeho dlhoročnou priateľkou Kate Middletonovou by sa mal konať budúci rok.
17. november - Dvestoročné šampanské, označované za najstaršie na svete, má údajne príchuť húb, droždia a medu. Zhodli sa na tom účastníci ochutnávky, ktorá sa konala na fínskom súostroví Alandy.
24. november - Slobodným ženám v jednej z dedín na severe Indie zakázali používať mobilné telefóny, aby im znemožnili vstupovať do zakázaných manželstiev, za ktoré im v tejto oblasti často hrozí až smrť.
25. november - Domáci majster z Nemecka sa omylom zamuroval vo vlastnej pivnici, z ktorej sa napokon prekopal k susedom. 64-ročný muž z durínskej obce Gumperda sa pustil do práce niekoľko dní predtým. Vybavený stravou, tehlami a maltou chcel zamurovať vchod do pivnice, no nerobil to zvonku, ale zvnútra. Až keď bol hotový, zistil, že sa už von nedostane.
28. november - K nečakanej radostnej udalosti došlo vo viedenskom divadle Burgtheater počas inscenácie divadelnej tragédie Faidra od Jeana Racinea. Jedna z návštevníčok divadla totiž porodila dieťa. Žena, ktorá sledovala hru z lóže, dostala pôrodné bolesti počas dramatických scén tragickej smrti.
29. november - Štyroch opitých britských turistov zatkla lotyšská polícia, keď v mraze -15 stupňov Celzia nahí pózovali na drevenej soche koňa v Rige. Každý z nahých "jazdcov" dostal pokutu 106 eur za chuligánstvo.

OKTÓBER
4. október - Odkaz vo fľaši, ktorý poslal študent strednej školy na Floride v rámci štúdia oceánológie, vyplavilo more na pobreží Írska. Corey Swearingen vložil fľašu do vĺn Atlantického oceánu v apríli 2009 a prúd ju zaniesol napokon až k brehu malej rybárskej dediny Kilbaha na západe Írska.
4. október - Dolná komora filipínskeho parlamentu schválila návrh zákona, ktorý kriminalizuje nesprávne odspievanie štátnej hymny.
7. október - Dvanásť moskovských študentiek žurnalistiky nafotilo erotický kalendár, v ktorom blahoželajú premiérovi Vladimirovi Putinovi k jeho 58. narodeninám.
9. október - Bežal síce opačným smerom a mimo vyznačenej dráhy, napriek tomu však bol na Hrách Commonwealthu zlatý. Pes so zlatistou srsťou vbehol v indickom Naí Dillí na štadión Džaváharlára Néhrúa a vyvolal ovácie publika, až kým ho usporiadatelia nevyhnali von.
11. október - Bezruký klavirista, ktorý hrá prstami na nohách, zvíťazil v prvej sérii medzinárodne obľúbenej talentovej šou Čína má talent.
17. október - Šťastie sa zrejme zbláznilo: k neuveriteľnej náhode došlo pri žrebovaní lota v Izraeli, keď vylosovali tie isté čísla ako pred mesiacom - 21. septembra.
22. október - Izraelčan prekonal svetový rekord v simultánnom hraní šachu, ktorého držiteľom bol dovtedy šachista zo znepriateleného Iránu.
29. október - Britská kráľovská mincovňa vydala príležitostnú pamätnú mincu venovanú zavraždenému spevákovi Johnovi Lennonovi.
29. október - Austrálčan z Melbourne môže ďakovať nespavosti za to, že ešte žije. Práve nespavosť ho zachránila, keď mu v noci vrazilo do spálne auto. Iba chvíľu pred nehodou sa zdvihol z postele a šiel surfovať po internete na počítači v inej miestnosti.

SEPTEMBER
2. september - Streľbou z luku chcel 17-ročný mladík prepašovať do brazílskeho väzenia mobilné telefóny, ktoré boli pripevnené na hrotoch šípov. Nápad mal však nepredvídanú chybu - jeden zo šípov zasiahol do chrbta policajného strážcu.
8. september - Los vo Švédsku pri pomerne búrlivej návšteve lekárne prerazil výklad, prebehol cez predajné priestory a následne ostal ležať zranený na zadnom dvore budovy v mestečku Dalsjöfors na juhu krajiny.
15. september - Štyridsaťdeväťročná bývalá manažérka predaja Kay Russellová z juhozápadného Anglicka si jedného dňa kvôli silnej migréne išla ľahnúť do postele. Keď sa zobudila, jej hlas bol zmenený a hovorila s francúzskym prízvukom.
23. september - Najstaršie dvojičky sveta, Francúzky Raymonde a Lucienne Wattebladeové, oslávili v Saint-Georges-de-Didonne na pobreží Atlantického oceánu spoločne 98. narodeniny.
24. september - S nezvyčajnou "zbraňou" - s veľkou tekvicou - odrazila duchaprítomná žena z amerického štátu Montana útok asi 90 kilogramov vážiaceho medveďa.
24. september - Malý pes ušiel v nemeckom mestečku Billerbeck majiteľovi a nastúpil na vlak, smerujúci do 30 kilometrov vzdialeného mesta Münster. Policajtom sa odtúlané zviera vďaka psej známke podarilo bez väčších problémov identifikovať a vrátiť ustarostenému majiteľovi.
28. september - Myš zapečenú v krájanom chlebe objavil 41-ročný Brit, keď sa chystal pripraviť sendviče pre svoje šesťročné dvojičky Matthewa a Jonathana i osemročnú dcérku Hannah.

AUGUST
2. august - Rakúsky výrobca krojov sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov najväčšími koženými nohavicami na svete. Nohavice dlhé päť metrov vážia 50 kilogramov a majú šírku pásu štyri metre. Majster strávil ich zhotovením dva a pol mesiaca a použil na ne 77 metrov štvorcových hovädzej kože.
4. august - Pätorčatá sa podarilo priviesť na svet žene z amerického mesta Houston pomocou 23 lekárov na dvoch operačných sálach. Deti Aaron, Priscilla, Matilda, Joel a Isaac vážili od 970 gramov do takmer dvoch kilogramov.
6. august - Tehotná vojačka v Rakúsku dostala oficiálne tehotenskú uniformu. Nariadenie rakúskeho ministerstva obrany umožňuje budúcim matkám v armáde nárokovať si pre nich prispôsobenú uniformu a výzbroj, informovala na svojej internetovej stránke televízia ORF.
9. august - Po 859 dňoch, niekoľkých tisíckach kilometrov a 50 000 štípancov od moskytov sa Brit Ed Stafford stal prvým človekom na svete, ktorý prešiel peši po celej dĺžke Amazonky.
10. august - Amerického stewarda tak rozčúlil neposlušný pasažier, že lietadlo po pristátí opustil po evakuačnej kĺzačke a nahnevaný odišiel domov. Čin 39-ročného muža spustil na internete vlnu sympatií, informovali americké médiá.
28. august - Za takmer desaťnásobok odhadovanej ceny - za 9500 libier (približne 11 500 eur) - získal na dražbe v Liverpoole jeden z fanúšikov Beatles porcelánovú záchodovú misu Johna Lennona.

JÚL
1. júl - Rakúsky zlatník predal ruskému zákazníkovi plastovú trúbku vuvuzelu zdobenú bielym zlatom a diamantmi za 17 000 eur.
6. júl - Záplava euromincí na ceste v južnom Taliansku zastavila motoristov, ktorí vybehli zo svojich áut a nečakanú nádielku začali zbierať. Príčinou bola nehoda kamiónu, ktorý prevážal kovové peniaze v celkovej hodnote 2,5 milióna eur.
11. júl - Nemecká polícia chytila tri metre dlhého krokodíla menom Ali po tom, ako 65-ročný plaz ušiel strážcom a vybral sa na potulky po Frankfurte nad Mohanom.
28. júl - Dve čínske pandy sa vydali na "diplomatickú misiu" do Japonska. Peking ich požičal zoo v Tokiu, čo je považované za ústretové gesto na zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami.
29. júl — Štyridsaťšesťročný Holanďan to s alkoholom trochu prehnal: Bol taký opitý, že na pumpe si načerpal palivo do svojich nohavíc a nie do kanistra.

JÚN
1. jún - Dvanásťročný chlapec si na severe Francúzska požičal auto svojej starej mamy a prešiel na ňom takmer 150 kilometrov. Ako dôvod svojho nedovoleného počínania uviedol chlapec spor s otcom.
8. jún - Čínsky roľník vyhlásil vojnu developerom, ktorí chceli získať jeho pozemok. Vysťahovaciu čatu ostreľoval podomácky vyrobeným delom zhotoveným z fúrika a rúr.
22. jún - Hneď niekoľko hriechov naraz spáchal kňaz Bartolomiej S. z Kamieňa Pomorského na severe Poľska. Tento 45-ročný duchovný, ktorý má povesť Casanovu, najprv zviedol vydatú ženu Annu, matku troch detí. Na jeho vkus však mala malé prsia, preto jej navrhol, aby si ich nechala zväčšiť. Plastickú operáciu milenky potom zaplatil z cirkevných peňazí.
24. jún - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský partner Dmitrij Medvedev si počas rokovaní v Bielom dome odskočili na typický americký hamburger. Hlavy štátov sa rozhodli pre ľudový obed a prekvapujúco navštívili známu hamburgerovú reštauráciu v Arlingtone, hneď pri Washingtone. 

MÁJ
3. máj - Notorickí čierni pasažieri v Paríži našli spôsob, ako platiť za pokuty menej. Vymysleli si čosi ako fond, do ktorého mesačne prispievajú. Z tohto "poistenia" sa potom platia pokuty všetkých členov.
6. mája - Brazílski väzni si už z basy nezatelefonujú. Ich mobily totiž hľadá špeciálne vycvičený pes. Prvý "mobilopátrač" reaguje na pach kremíka, používaného v mobilných prístrojoch.
11. máj - Prostitútky, hazardné hry a drahé mobilné telefóny - študent pravoslávnej kňazskej školy v Bielorusku sa za ukradnuté peniaze oddával práve takýmto svetským radovánkam.
13. máj - Už šesťdesiatšesť rokov žije s guľkou v hlave ruský vojenský veterán Ivan Nikulin, ktorý má 86 rokov. Napísali o tom noviny Komsomoľskaja pravda, ktorým Nikulin medziiným povedal, že guľku mu do hlavy v roku 1944 vo Varšave vystrelil nemecký generál.
20. mája - Prvé "ihrisko pre dôchodcov" otvorili v londýnskom Hyde Parku. Je určené ľuďom nad 60 rokov, aby si udržali kondíciu, ale kvôli pohybu a cvičeniam môže prísť každý.
27. mája - Bez väčších zranení prežila austrálska mačka Kimba polhodinové pranie v práčke, vrátane žmýkania. Napísali o tom noviny Manly Daily, podľa ktorých sa značne podchladenému a šokovanému zvieraťu počas prania zapálili oči, lebo zle znášalo prací prostriedok.

APRÍL
13. apríl - Srbským zlodejom sa podaril doteraz nevídaný kúsok: prekvapeným robotníkom, pracujúcim na stavbe cesty, ukradli moderný veľký bager. Podľa svedkov ho neznámi zlodeji odviezli z miesta činu na inom vozidle.
22. apríl – Mnoho Američanov si v tento deň mohlo priviesť do práce vlastných potomkov, pretože už niekoľko rokov patrí nadácii Vezmime so sebou do práce naše dcéry a našich synov. Cieľom celoamerickej akcie je ukázať nastupujúcej generácii možnosti profesionálneho uplatnenia.
22. apríl - Britská mamička Sharon Needhamová, ktorej počas tehotenstva mimoriadne chutilo hovädzie mäso, priviedla na svet jedného z najväčších novorodencov v histórii Spojeného kráľovstva. Jej syn Harry prišiel na svet s hmotnosťou 6,5 kilogramu a bude potrebovať výbavičku prislúchajúcu v bežných prípadoch troj-až šesťmesačným deťom.
24. apríla - Netradičným spôsobom sa rozhodlo bojovať belgické hlavné mesto Brusel proti pomerom na staniciach metra. V rámci akcie Deň čistoty podnik mestskej hromadnej dopravy "navoňal" štyri najfrekventovanejšie stanice metra.
30. apríl - Dvojica hladných ošípaných v Nemecku pri hľadaní potravy narazila na protitankovú strelu ešte z čias druhej svetovej vojny, informovala miestna polícia. Prasatá podľa nej objavili tzv. pancierovú päsť na súkromnom pozemku juhozápadne od Drážďan. Majiteľ ošípaných ich umiestnil do bezpečia stajne a následne zalarmoval políciu, ktorej sa podarilo zbraň odniesť a zneškodniť.

MAREC
2. marec - Austrálčanka, ktorej ukradli v supermarkete kabelku s celoživotnými úsporami, sa dočkala happy-endu. Polícia ju totiž informovala, že zlodejov chytila a väčšinu zo 112 000 austrálskych dolárov (73 200 eur) jej vrátia.
2. marec - Angličan dostal pokutu za to, že vzal svojho psa na prechádzku a on išiel popri ňom v automobile. Prokurátor uviedol, že Paul Railton šoféroval v decembri vozidlo pomalou rýchlosťou a psa držal na vôdzke cez okno auta. Zviera bežalo popri vozidle.
5. marec - Stovky poľských školákov dostali zadarmo gumáky, pretože musia chodiť do školy cez zablatené stavenisko. Úrady v meste Jarocin poskytli 1000 párov obuvi deťom a učiteľom, ktorých škola sa nachádza v oblasti, kde sa zavádza nové vodovodné potrubie..
12. marec - Napodobeninu bomby nechal 84-ročný muž z Británie u svojho zubára z pomsty za to, že cenu, ktorú musel u neho zaplatiť, považoval za privysokú. Podarilo sa mu tým vyvolať obrovskú paniku a postaral sa o program početným policajným jednotkám v meste Pembroke Dock.
19. marec – Poštár v maďarskom Jászberényi utrpel otras mozgu a tržné rany po tom, ako ho do hlavy mlátila žena mrazeným kurčaťom. Podľa regionálneho spravodajského servera Szoljon.hu krvácajúci poštový doručovateľ upadol do bezvedomia a museli ho hospitalizovať.
31. marec - Najväčšiu loď na solárny pohon spustili na more v severonemeckom prístave Kiel. Jej kapitán a iniciátor projektu Švajčiar Raphaël Domjan chce v apríli 2011 začať historicky prvú plavbu okolo sveta na takomto type lodi. Loď, postavená v lodenici Knierim Yachtbau, je 30 metrov dlhá, 16 metrov široká a 7,5 metra vysoká.

FEBRUÁR
2. február - Indonézsky fajčiar stratil šesť zubov, keď mu v ústach vybuchla zapálená cigareta. Utrpel tiež zranenie úst, ktoré mu zašili 51 stehmi. Andimu Susantobi z Bekasi na predmestí Jakarty vybuchla cigareta počas jazdy na motocykli.
2. február - Deväťročné dievča porodilo zdravé dieťa na severovýchode Číny. Pravdepodobne ide o prvý čínsky prípad porodenia potomka v takom nízkom veku. Matka a jej bábätko vážiace 2,75 kilogramu boli po cisárskom reze v poriadku.
22. február - Nemecká doga z USA sa v súčasnosti môže honosiť titulom najväčšieho psa na svete. Zviera z mesta Tucson v štáte Arizona, počúvajúce na meno George, v Londýne oficiálne zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Stojedenásť kilogramov vážiaca doga je od nosa po koniec chvostu 2,2 metra dlhá, od laby po plece 1,09 metra vysoká a za jeden mesiac skonzumuje približne 50 kilogramov potravy.

JANUÁR
2. január - Jednovaječné dvojčatá - chlapci, ktorí sa narodili na prelome roka na Floride - budú oslavovať svoje narodeniny každý v iný deň aj rok. Marcello prišiel na svet tesne pred polnocou a jeho identické dvojča, brat Stephano, v prvých minútach nového roka.
5. január - Všetky úspory svojho manžela vyhodila v rámci veľkého predvianočného upratovania na smetisko žena z rumunského mesta Alba Iulia. Policajti časť vyhodených peňazí ukrytých v starej dámskej čižme našli a vrátili majiteľovi.
6. január - Nemecký jazvečík, ktorý nevedel nájsť cestu domov, sa obrátil na straty a nálezy. Druse z Höllengrundu, sučka cvičená na chytanie líšok v norách, vošla na úrad v Bredstedte a ľahla si vyčerpaná na chodbu pred výťahom. Druse okamžite dali jej majiteľovi aj vďaka miestnemu poľovníkovi, ktorý bol v budove a zviera spoznal.
19. január - Malajzijský ženích bol taký znepokojený sobášom, že podal falošné policajné hlásenie, že ho okradli. Po ďalšom vypočúvaní sa muž priznal, že chcel touto falošnou informáciou odložiť svoju svadbu, ktorá sa mala konať vo februári.
20. január – V maďarskom Kaposvári pokutovali za parkovanie dobrovoľných hasičov, ktorí zasahovali pri požiari kancelárskej budovy. Ich tri vozidlá vpustili do policajtmi uzatvorenej oblasti, po zásahu však za stieračmi našli výzvy na zaplatenie pokuty za parkovanie na zakázanom mieste.
25. január - Mužovi z amerického štátu Missouri, ktorého obvinili z krádeže drahého diamantového prsteňa, vypadol dôkazový materiál z úst, keď ho pochytil silný kašeľ počas policajného výsluchu.
28. januára - Poľským námorníkom sa podarilo zachrániť psa, ktorý uviazol na plávajúcej kryhe v Baltskom mori. Premrznutého kríženca čiernohnedej farby si všimla posádka výskumnej lode Baltica asi 24 kilometrov od poľského pobrežia. Psíka pomenovali Baltic.

31. januára - Pre najmenších štvornohých miláčikov otvorili v Moskve denné jasle. Psíčatá majú na programe dňa od rána postupne hry, výcvik na čistotnosť v miestnosti a na plnenie pokynov. Potom nasleduje obed a popoludní opäť voľné hry. Potravu pre psy nosia väčšinou ich majitelia, ale pre tých, čo sú rozmaznaní domácou stravou, v jasličkách niečo aj navaria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu