Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chyba pri tlačení bankoviek, USA držia miliardy dolárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Tlačiarenská chyba spôsobila, že americké ministerstvo financií musí zadržiavať novú emisiu 110 miliárd dolárov (83 miliárd eur), dokiaľ nedôjde k vytriedeniu a likvidácii chybných 100-dolárových bankoviek.

Nečakaný kaz pri tlačení peňazí postihol až 30 percent bankoviek, ktoré tak majú na čelnej strane prázdne miesto, informovala televízia CNBC. Úrady teraz pracujú na tom, ako vymyslieť mechanický proces, ktorý by chybné bankovky identifikoval. Ručné triedenie by totiž údajne trvalo až 30 rokov. Nové peniaze mali byť v obehu vo februári 2011.

"Veríme, že veľmi vysoký podiel bankoviek bude spôsobilý pre obeživo," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Darlene Andersonová. Peniaze, ktoré predstavujú odhadom jednu desatinu hodnoty celej americkej meny v obehu, sa nachádzajú vo vládnych zariadeniach vo Washingtone a texaskom Fort Worthe.

Ide o najnovšiu sériu bankoviek s vysokou ochranou proti falšovaniu, pričom prvýkrát nesú podpis Obamovho ministra financií Timothyho Geithnera. Podľa amerických médií spôsobilo nedotlačenie bankoviek s vysokokvalitnými bavlnenými a ľanovými vláknami ich pokrčenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu