Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dolárových milionárov na Slovensku pribudlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku v minulom roku mierne stúpol počet ľudí, ktorých majetok prevyšuje hranicu milióna dolárov. Nárast o 0,9 percenta na 2770 ľudí však nekopíroval celosvetovú štatistiku, podľa ktorej milionárov pribudlo výraznejšie. Vyplýva to z poslednej svetovej správy o bohatstve, ktorú pripravili spoločnosti Capgemini a Merrill Lynch.

"To, že nedosahujeme celosvetové čísla rastu, je spôsobené najmä slabšími ekonomickými ukazovateľmi Slovenska v roku 2009, konkrétne poklesom cien nehnuteľností, poklesom hrubého domáceho produktu, nižšou trhovou kapitalizáciou, ale najmä výrazným poklesom exportu oproti roku 2008," uviedol výkonný riaditeľ poradenskej firmy Capgemini Slovensko Karol Reindl.

V porovnaní so štátmi Vyšehradskej štvorky je na Slovensku najmenej dolárových milionárov. Rebríček vedie Česko s 12.600 milionármi, ako jediné však v minulom roku zaznamenalo ich pokles (o 1,7 percenta). V Maďarsku sa počet bohatých ľudí zvýšil o 15,4 percenta na 9600 milionárov a v Poľsku o 13,8 percenta na 8800.

Počet dolárových milionárov podľa štúdie vlani globálne stúpol o 17,1 percenta na desať miliónov ľudí. Pred dvoma rokmi sa pritom ich počet pre krízu prepadol na 8,6 milióna. "Zatiaľ čo v roku 2008 bohatí ľudia celosvetovo vykázali signifikantný úbytok na majetku, o rok neskôr môžeme už vidieť zreteľné znaky návratu k úspešným obdobiam. V niektorých oblastiach bol dokonca zaznamenaný takmer úplný návrat k úrovni bohatstva a rastu z roku 2007," poznamenal Rastislav Nemec, šéf finančnej divízie poradenskej spoločnosti.

Hodnota majetku dolárových milionárov vlani stúpla o 18,9 percenta na 39 biliónov dolárov. Z toho veľmi bohatí ľudia (s majetkom 30 a viac miliónov dolárov) zveľadili svoj majetok o viac ako pätinu. Väčšina milionárov je v troch krajinách, Spojených štátoch, Japonsku a Nemecku.

Počet milionárov spoločnosti Capgemini a Merrill Lynch vypočítali na základe štatistických ukazovateľov v jednotlivých štátoch a podkladov od viac ako tisícky poradcov v bankách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu